По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2"; Си Цзинпин и Джо Байдън опитаха да намалят напрежението

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -.

Германия спря узаконяването на " Северен поток 2 "
Какво се случи? Енергийният регулатор на Германия разгласи, че узаконяването на газовата връзка " Северен поток 2 " е била спряна. Тръбата не може да бъде утвърдена, тъй като нейните притежатели към момента не са основали опериращо сдружение, което да работи в границите на немското законодателство. " Сертифицирането на интервенциите на " Северен поток 2 " ще бъде обновено едвам когато операторът се провежда в юридическа форма, която покрива условията на немския закон ", написа в решението на регулатора. До този миг публични реакции от страна на съветското или немското държавно управление няма. Според анализатори новината значи, че газът от Русия към Германия няма да тръгне най-малко доникъде на 2022 година
Реклама
Защо това е значимо? Новината внезапно увеличи цената на договорите за газ във Англия и Европа за декември със надлежно 10 и 8% - на холандската борса цената доближи 89 евро за мегаватчас, покрай рекордно високата стойност през миналия месец.

" Северен поток 2 " е колкото чисто газов план, толкоз и политически. От една страна, той ще подсигурява на Германия и други европейски страни повече и по-евтин газ, само че, от друга, ще направи континента още повече енергийно подвластен от Русия. Съединени американски щати се опълчват намерено на плана, а " Газпром " е упреквана от някои държавни управления, че изкуствено лимитира износа си към Западна Европа, с цел да накара Германия да форсира утвърждението на плана. Тази година обаче Европа се оказа сред чука и наковалнята поради високите цени на силата и заплахата от прекъсване на тока на някои места. Джо Байдън и Си Цзинпин пробваха да понижат напрежението Какво се случи? Президентите на Съединени американски щати и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин организираха виртуална среща на високо равнище, в която разискаха редица тематики - от Тайван, Афганистан и Хонконг до климатичните промени и търговията сред двете страни. Новината от срещата обаче бе самият тричасов диалог, а не наличието му - както разяснява икономистът Велиян Веранто пред Reuters: " Поне си приказват. " Двамата се пробваха да смекчат напрежението сред двете най-големи стопански системи в света, което се повишава от години насам, само че Китай въпреки всичко начерта " алена линия " във връзка с Тайван - островът, който тя държи, че е нейна територия.

Защо това е значимо? Разговорът е едвам трети сред двамата за последните 10 месеца, в които Байдън е президент на Съединени американски щати. Преди това двамата са се срещали като вицепрезиденти на страните си. Едно от упованията към Байдън бе, че като президент той ще смекчи напрежението сред Съединени американски щати и Китай, което ескалира по време на президентството на Доналд Тръмп. Това не се случи и множеството ограничения на някогашния американски президент бяха оставени. Опитът за по-мек диалог и по-малко борба обаче може да се преглежда и като сигнал, че скоро двете страни ще възобновят комерсиалните договаряния между тях. Снимка на деня
Малко преди диалога си със Си Цзинпин, Байдън подписа публично проекта за инфраструктура на стойност 1 трлн. $. Около него са конгресмени и сенатори и от Демократическата, и от Републиканската партия.
Още значими вести от света Русия унищожи остарял руски сателит и сътвори куп галактически главоболия . По този метод те съзнателно са основали облак от 1500 орбитални фрагмента, които се движат с голяма скорост към Земята и ще заплашват галактическите полети години наред.
Реклама
Броят на заетите в частния бранш във Англия към този момент е по-висок, в сравнение с преди пандемията . Британската стопанска система е добавила 160 хиляди работни места в частния бранш през октомври, с което общият брой заети към този момент е с 0.8% над равнището от февруари 2020 година, преди настъпването на ковид. Това е добър сигнал и за централната банка Bank of England, която може да вдигне лихвените проценти още преди края на годината.

Швеция се пробва да стигне до държавно управление . Финансовият министър Магдалена Андерсон от Социалдемократическата партия е получила още време за опитите си да сформира държавно управление дружно с Лявата партия. Надеждата на Андерсон е Швеция да има кабинет до 22 ноември, а тя да се трансформира в първата жена - министър председател на Швеция. Миналата седмица нейният съпартиец Стефан Льовен подаде оставка като министър председател.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР