По данни на японското правителство, в периода октомври – декември

...
По данни на японското правителство, в периода октомври – декември
Коментари Харесай

Япония отстъпи на Германия третото си място като световна икономика

По данни на японското държавно управление, в интервала октомври – декември 2023 година стопанската система на страната се е свила с годишен ритъм от 0,4%, макар че за цялата 2023 година Брутният вътрешен продукт е повишен с 1,9%. Свиването на японската стопанска система стартира в интервала юли – септември 2023 година, отбелязвайки спад с 2.9% - а две следващи тримесечия стесняване се считат за знак, че стопанската система е в техническа криза, написа Euronews.

Японската стопанска система беше втората по величина в света до 2010 година, когато беше изпреварена от китайската, а не щеш ли в този момент отстъпи на четвърта позиция. Според специалисти, основен фактор за отстъплението е по-слабата японска йена, защото сравненията на номиналния Брутният вътрешен продукт са в доларово изражение.

Във вторник вечерта японски публични лица се пробваха да подхващат дейности в отбрана на йената, настоявайки в това число за валутна намеса, само че съгласно специалисти, сходна мялка би отишла " прекомерно надалеч ", въпреки че предупредителните стъпки останаха неефективни.

„ Японски чиновници към този момент се намесиха...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР