По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна

...
По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна
Коментари Харесай

БАБХ за яйцата с фипронил: Няма място за паника! Ето за какво да внимавате

По данни на Европейския орган за сигурност на храните, рискова централизация фипронил е над 0,72 мг/кг. При откритите у нас яйца е 0,027 мг/кг – много по-малко, само че и много над пределно допустимото за храни равнище, което е 0,005 мг/кг.



Янковска добави, че процесът на определяне къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето.

„ Въпросът е кой би трябвало да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила преднамерено това, евентуално става дума за дезинфектант, който не е бил вярно етикиран ”, разяснява Богомил Николов от „ Активни консуматори ”.

„ Този препарат се отделя дълго време, има към момента неизлезли резултати, които чакаме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите ”, уточни Янковска.

„ Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи артикули е един и доставя цяла Европа, може да се окаже и че доста сходни яйца сме изяли. Но не се тормозя, ще си направя закуска с яйца, количествата са дребни, по-скоро нормата е доста рестриктивна. Не е чак толкоз ужасно, въпросът е, че зад това събитие има проблем, който би трябвало да бъде открит – по какъв начин е станало всичко. Това би трябвало да се направи, с цел да може в бъдеще да се избегне ”, сподели още Николов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР