По-чести срещи между външните министри, повече разговори с със специалния

...
По-чести срещи между външните министри, повече разговори с със специалния
Коментари Харесай

Македония и Гърция навлизат в "гореща фаза" на преговори тази седмица

По-чести срещи сред външните министри, повече диалози с със специфичния делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц и опит за триумф до края на март - по този начин наподобява съгласно редица македонски издания разговорът за името сред Атина и Скопие от през днешния ден нататък.

В идващите няколко дни се чакат една, а може би и две срещи сред външните министри Никола Димитров и Никос Коциас. Миналата седмица министър председателят Зоран Заев разгласи, че двамата първи дипломати ще беседват в околните дни. Повечето македонски медии настояват, че единственото известно за срещата е концепцията тя да се организира на " европейска почва ", само че детайлности за датата и мятото не са известни.

Дипломатически източници, представени от " Дойче веле " и няколко македонски издания, както и основаната в Бургас Независима балканска новинарска организация (IBNA) оповестиха, че не е изключено двамата министри да беседват в коридорите на неофициална среща на министри на външните работи от Евросъюза в София на 15 и 16 януари.

Информацията обаче не беше доказана от източниците, с които " Дневник " съумя да се свърже в македонското държавно управление. Към момента срещата в София е оповестена само сред първите дипломати на Европейски Съюз, само че не и като конгрес с присъединяване на западнобалкански водачи. Все отново съгласно уеб страницата на българското европредседателство петима (от шестима) външни министри на страни претенденти и евентуални членове от Западните Балкани ще се включат във втория ден на съвета (16 януари), само че не е известно кои тъкмо ще са те и кой първи посланик ще отсъства.

" Ще има срещи през февруари, чакам няколко, а не една. Времето е малко, би трябвало бързо да действаме, " сподели през вчерашния ден самият Заев. Само преди дни той за пръв път разгласи пред медиите, че Македония е подготвена да промени името си по този начин, че то да я разграничава от географския район в Гърция. Часове по-рано в изявление гръцкият първи посланик упрекна Скопие, че не приготвя жителите си за идната смяна.

Коциас и Димитров за последно се срещнаха на 11 януари в Солун. Тогава двете институции оповестиха, че двамата са провели сполучлив диалог, въпреки от самата среща да излезе нищожна информация. Впоследствие първите дипломати трябваше да се срещнат в средата на януари в Ню Йорк, само че по-късно на форума под егидата на Организация на обединените нации участваха единствено основните договарящи в разногласието.

От 10 дни обаче точно първите дипломати са основни договарящи - това решение взеха министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев на срещата си в Давос.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4664)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР