Плюсове Ускорение, спиращо дъха (между катапулт от лунапарк и празен

...
Плюсове Ускорение, спиращо дъха (между катапулт от лунапарк и празен
Коментари Харесай

Тесла Модел 3 на старо. Плюсове. Минуси.

Плюсове

Ускорение, спиращо дъха (между катапулт от лунапарк и празен тролей) Красив минималистичен интериорен дизайн Почти тихо купе Високи нива на технологии и сигурност

Минуси

Качеството на направата може да варира значително Високи разноски за ремонт Сензорният екран и интерфейсът са интуитивни, само че могат да бъдат дразнещи на моменти „ Безпокойство за пробега “ при дълги пътувания

Оценка

Въпреки дългия лист от проблеми с качеството и доста досадните детски заболявания и чепатости, които Model 3 явно има, той въпреки всичко е напълно прелестен автомобил. Простият факт е, че електрическите автомобили са бъдещето и Model 3 евентуално е сложил стандарта, който всеки различен производител би трябвало да следва.

За този материал предаваме перото на австралийските специалисти по използвани коли от ReDriven. 

Генерален обзор

Освен в случай че не сте „ живели под камък ” през последните няколко години, най-вероятно знаете, че Model 3 е по-малкият и по-достъпен от колите на Tesla (Model S е по-големият автомобил, а Model X и Y съставляват най-общо категорията SUV).

Технически Model 3 се предлага от 2017 година, само че в Австралия, трябваше да изчакат до 2019 година, което си беше добре, защото ранните Model 3 явно страдаха от много проблеми във връзка с качеството, само че повече за това по-късно.

Що се отнася до разновидностите, макар че всички Model 3 наподобяват извънредно сходни, в Австралия, гамата е разграничена на три. Задвижването на задните колела Standard Range Plus, задвижването на всички колела с два мотора Long Range и задвижването на всички колела с два мотора Performance.

Въпреки че тази тристепенна гама може да наподобява доста елементарна, с помощта на високата периодичност, с която Tesla актуализира своите коли, другите спецификации могат да варират според от това по кое време и къде е създаден Model 3, който е излязъл на радара ви.

Говорим освен за това какви функционалности може да включва всяка спецификация, само че даже и за това, че в границите на тази спецификация нивата на пробег и мощ, каква марка батерия, какъв вид на мотори и доста други неща, се трансформират непрекъснато.

За разлика от множеството производители, които нормално актуализират избран модел автомобил за всяка нова година, Tesla последователно трансформира и актуализира Model 3 през целия му витален цикъл.

Какво се скапва?

ЕКСТЕРИОР:

Най-често срещаното недоволство е просто ужасяващото качество на направата с огромни несъответствия в дистанциите сред панелите и такива, които въобще не са добре сложени.

Това обаче явно се усъвършенства с течение на времето и съгласно доста специалисти на Tesla създадените в Китай модели 3 са доста по-добри от американските мостри.

Ръжда. Това значително зависи от местоположението, в Австралия не се следи доста, само че пътищата, покрити през зимата с луга, могат да причинят сериозна разяждане.

Проблемът в действителност е толкоз сериозен, че през 2019 година Tesla издаде предизвестие да се плакне солта от „ коремчето “ на автомобила, калниците на колелата и спирачките, с цел да се предотврати корозията.

Има доста известия за разтичане на боята, преливане на спрейове, избледняване и лющене – всичко това е постоянно срещано, а при някои хора, които са „ облекли “ колите си с фолио, когато фолиото се в профил, то може да отлепи боята дружно с него, което явно изисква цялостно и доста скъпо пребоядисване.

При ранните модели в стоповете може да се натрупа конденз, което постанова замяна на целия комплект задни светлини.

Изключително значимо е да се огледа добре стъкленият покрив. Ако той е надраскан или напукан, ще би трябвало да се смени, а това е извънредно скъпо. Освен това, в случай че купувате Модел 3, уверете се, че покривът е почистен, защото мръсотията и замърсяванията могат да прикрият някои предупредителни знаци.

Уверете се, че сте ревизирали прозорците за възможни драскотини, защото мръсотията и пясъкът могат да си проправят път в механизма и да причинят повреди.

При някои ранни модели има проблеми с кората под автомобила.
От това, че подложката се разпада при намокряне, до това, че в нея се събират доста камъни, нечистотия и всевъзможни отпадъци от пътя. Този проблем би трябвало да е решен, само че не забравяйте да ревизирате дали долната кора е от „ усъвършенстваната версия “.

Има многочислени известия за неработещи дръжки на вратите, както извън, по този начин и от вътрешната страна.

Заради неналичието на сертифицирани сервизи, изключително отвън огромните градове (а в България изобщо), ремонтът на Model 3 се оказва много безценен, в случай че инцидентно би трябвало да се в профил по-сериозен проблем. Някои сервизи са правилни във връзка с цените, които начисляват, макар че се натъкнахме на прекалено много истории за някои сервизи, които начисляват високи суми за козметични проблеми по каросерията.

ИНТЕРИОР:

Подобно на екстериора, интериорът също може да страда от огромен брой проблеми с контрола на качеството, изключително при ранните модели.

Говорим за изчезнали или счупени детайли на тапицерията, изчезнали болтове, странни скърцания и “дрънкания ” – за жалост описът със обявените проблеми в интериора продължава и наподобява се усилва с напредването на възрастта на Model 3.

Има и известия, че дисплеят може да падне, да губи бляскавост, да гори пиксели, да пожълтее по краищата.

Не забравяйте да ревизирате каква версия на хардуера (по отношение на компютърната система) има Model 3. По-новите модели с най-новия хардуер имат по-големи благоприятни условия за доработка, само че по същия метод, по който един остарял мобилен телефон може да стане муден и муден с новите актуализации на софтуера, същото може да се случи и с автомобила. Това към момента не е сериозен проблем и хардуерът може да бъде надграден, само че това ще е на съответната цена.

Не забравяйте да ревизирате дали всяка функционалност работи, като климатика, камерите, информационно-развлекателните системи, режимите на шофиране. При тестово шофиране това ще отнеме време, само че е извънредно значимо да се ревизира, защото има доста известия за отвод на избрани функционалности.

МЕХАНИКА:

По отношение на цялостната механична или електронна надеждност, Model 3 е просто доста благонадежден.

Всъщност процентът на колите, които са претърпели пагубна щета на мотора, трансмисията или батерията, е по-малко от 5% и като се има поради, че (поне в Австралия) всички модели 3 към момента са в гаранция, това не е нещо, за което би трябвало да се притеснявате, към момента.

В дълготраен проект моторите и трансмисиите просто имат доста по-малко движещи се елементи и има по-малко благоприятни условия да се объркат.

Що се отнася до батериите, Tesla имат доста ефикасна система за течно изстудяване, която ръководи топлината на батериите (за разлика от Nissan Leaf с въздушно охлаждане), тъй че даже в парещ климат би трябвало да са добре.

Друго съпоставяне с Nissan Leaf: за разлика от Leaf, Model 3 няма бърз и елементарен метод за инспекция на положението на батерията (по-конкретно настоящия % на заряд или действителното положение на батерията).

Модел 3 има комплициран развой, при който би трябвало да сте включени към електрическата мрежа и да преминете в сервизен режим и лишава часове, с цел да извършите „ самокритика “.

Не е нещо, за което ще би трябвало да се притеснявате в този момент, само че в бъдеще, когато екземплярите са на 10 години и нямат гаранция за батерията, това може да затрудни четенето и преценката на това, което имате желание да купувате, да вземем за пример.

Що се отнася до обслужването, електричките си имат гуми и съставни елементи на окачването, които се износват като всичко останало, чистачки, филтри в салона, спирачките се износват по-малко с помощта на регенеративното прекъсване, само че като цяло са доста по-евтини от стандартните коли. Интересен миг е, че с изключение на главния високоволтов батерия, те имат и елементарен дребен 12V батерия, както всичко останало, който се нуждае от промяна на всеки 3 или 4 години.

Изтегляния:

10 август 2021 година – Възможно е болтовете на спирачните апарати да не са инсталирани вярно. Това визира 99 броя Model 3 и Model Y, създадени от 2019 до 2020 година

11 август 2021 година – Болтовете на защитните колани на предния ред може да не са били затегнати вярно. Това визира 84 броя от всички модели Model 3 и Model Y, създадени от 2018 до 2020 година

16 декември 2021 година – Възможно е болтовете на страничните връзки на предното окачване да не са били затегнати задоволително добре. Това засегна 106 единици от Модел 3, създадени от 2019 до 2021 година

16 януари 2022 година – Поради прокарването на кабела за камерата за назад виждане през капака на багажника, кабелът може да се повреди при неведнъж отваряне на багажника. Засегнати са 5143 автомобила Model 3, създадени в интервала 2017 – 2020 година

4 май 2022 година – Когато е в режим Track Mode, автомобилът не демонстрира вярно параметъра скорост, това се дължи на софтуерен проблем. Засегнати са 2 799 автомобила Model 3, създадени от 2018 до 2022 година

18 май 2022 година – Поради софтуерен проблем, по време на бързо зареждане, централният процесор (CPU) за системата Инфотейнмънт може да прегрее. Това визира 4287 автомобила Model 3, създадени от 2021 до 2022 година

2 ноември 2022 година – Поради структурата на автомобила обслужването на избрани съставни елементи изисква разглобяване на ключалката на левия защитен колан на втория ред и централен детайл на защитния колан. Това засегна 326 автомобила Model 3, създадени в интервала 2017 – 2022 година

24 ноември 2022 година – Поради софтуерна неточност задните светлини от едната или от двете страни може да не светят вярно. Това засегна 15 914 единици от всички модели Model 3 и Model Y, създадени през 2022 година

Изход

Първите притежатели на първите серии Модел 3 са бетатестъри, опитни хамстери, лабораторни човечета или най-обикновени шарани. Наречете ги, както си прецените.

Тесла като компания е не просто напред, тя към момента се разграничава като философия за създавания продукт/услуга по отношение на съвсем всички обичайни автомобилни производители.

Изключение вършат няколко компании, които са си създали вътрешни стартъпи в опит да изсимулират, да инкубират генезиса на Тесла и на правилото monkey see – monkey do да повторят триумфа ѝ.

Това е порочно. Също като нарочването на Tesla-killer-и на модели,
които не им и би трябвало да са такива, с цел да виреят под слънцето на политстимулираната електрическа гражданска война. “Късно е либе за китка ”.

Независимо по кое време ще се пукне балонът с електрическите автомобили, няма да има друга компания, която да направи по-голям „ кяр “ от електрификацията на автомобилния автопарк на частните клиенти от Тесла.

Нейните коли не престават да са на гребена на хайпа. И това ще продължи още дълго. А до каква степен ще стигне електрификацията с актуалните технологии, запаси и все по-задълбочаващ се диалог за екосъобразността на електричките – следва да забележим. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР