Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ ще бъде домакин на среща с

...
Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ ще бъде домакин на среща с
Коментари Харесай

Карбовски с лекция в Пловдивския университет

 Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “ ще бъде хазаин на среща с журналиста Мартин Карбовски и показване на неговата книга  " Черните пътища на Европа “. Студенти от университета и поданици на Пловдив ще могат да участват на срещата, която ще се организира през днешния ден от 18.30 ч. в Новата университетска спортна зала с адрес: бул. " България “ 236. Входът е свободен, а носенето на маски – наложително.

Събитието се провежда от Студентския съвет на Пловдивския университет и ще показа второто издание на документалния разказ " Черните пътища на Европа “ от Мартин Карбовски.

Обликът на книгата е освежен със фотоси, правени от създателя по време на пътуването му в Европа, и с нов увод.

13 години след написването на документалния разказ " Черните пътища на Европа “ журналистът Мартин Карбовски реши, че е време за второ издание.

Обновено – със фотоси, правени от създателя по време на пътуването му в Европа и с нов увод, в който Карбовски проучва отново и отново по какъв начин по този начин му се случи да стане " артист на разпада и пиар на кошмара “.

През 2007 година Карбовски стартира своята обиколка из континента по този начин:

" Съдбата раздава на хората разнообразни страни, разнообразни родини. Българийките шумят; шушнат и шумолят, като листа от смачкани паспорти, държани дълго в задни мъжки емигрантски джобове – препоени с пот и след това изсъхнали от непосредствено слънце. Бедната ми страна, в действителност. “

През 2020 още по-убедено журналистът желае да ви опише какво персонално видя тогава, и какво вижда през днешния ден в " Новия Вавилон “ в епохата на " Новото Нормално “.

Затова и прибавя:

" Това е една българска книга, в нея се описват истории за изчезващи хора и понижаване на популацията. Разказвам за капките, от които чашата пресъхва. Живителните капки, които губим при започване на епохалното ни странствуване в Нова Европа. Гледайки тая Европа имам доста какво да кажа срещу племето си, в случай че то не пожелае промяна. Или катарзис. Или филтриране посредством покруса. То и няма друго филтриране...

Държа да ви дам тази книга, тъй като считам, че в първата четвърт на 21-ви век не сме на правия път. Защото изчезваме. Ако не изчезнем, ще бъде тъй като сме писали и говорили, и спорили. Ако изчезнем - нищо няма значение. Ни книга, ни библиотека, ни тоалетна, ни гробище.

Изчезваме.

И в случай че ви се коствам несъответствуващ, с цел да ви оповестя тази вест, припомнете си, че Бог избира за работата си постоянно несъответствуващите хора. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР