Пловдивският административен съд обяви за незаконно задържането за 15 дни

...
Пловдивският административен съд обяви за незаконно задържането за 15 дни
Коментари Харесай

Пловдивският съд: Задържането на ученика, подал сигналите за бомби в училища е незаконно

Пловдивският административен съд разгласи за нелегално задържането за 15 дни на ученика, подал част от бомбените закани в учебни заведения в страната. 16-годишният младеж беше арестуван на 1-ви април в жилището на родителите си на улица „ Къпина ” в Столипиново.
Прочетете още
В хода на следствието е открито, че на 27.03.2023 година в отдел „ Кибератаки и финансови измами в интернет “, при ГДБОП - Министерство на вътрешните работи е получена информация, че разнообразни учебни заведения от територията на България получават бомбени закани по електронната поща. Веднага е образуван екип на ГДБОП. В известията се твърдяло, че са сложени взривни устройства във всички учебни заведения в Пловдив, Ямбол, София и Бургас.

Първоначално се открило, че източник на бомбените закани са админи на група в приложението Телеграм с название “FMUL “. На следващ стадий е оценено електронното известие, изпратено от e-mail: “[email protected] ”. Въпросната е-поща употребява е-мейл услугите на компанията, записана на територията на Англия. Изпратено е питане до въпросната компания, която навреме върнала отговор, заради обстоятелството, че се касае за бомбена опасност. От получения отговор се открило, че при изпращане на е-мейла ученикът е употребявал услуги за прикриване на действителния IP адрес. При последвалия разбор се открило, че пощата е записана с IP адрес в България. Били извършени оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни мероприятия, от които се открил физически адрес на територията на град Пловдив, а точно – жилището на улица „ Къпина ”.

Тийнейджърът от арабски генезис беше арестуван, а домът подробно претърсен, бяха конфискувани и голям брой доказателства. Освен него на територията на страната бяха задържани още двама ученика, на 18 и 15 години.

След приключване на 24-часовия период за задържането му, на 02.04.2023 било издадено разпореждане на зам.районен прокурор при Районна прокуратура гр.Пловдив, в което било постановено настаняване на ученика в Дом за краткотрайно настаняване на малолетни и малолетни (ДВНМН) при ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив за период от 15 дни.

Именно това разпореждане е оповестено за незаконосъобразно от Пловдивския административен съд, заради обстоятелството, че младежът е можело да остане под надзора на родителите си в дома им и е анулирано.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР