Пловдивски дрифтър осъди Трето РУ и се измъкна от 3000

...
Пловдивски дрифтър осъди Трето РУ и се измъкна от 3000
Коментари Харесай

Дрифтър осъди Трето районно, измъкна се от солена глоба и отнемане на книжка

Пловдивски дрифтър осъди Трето районно управление (на МВР) и се измъкна от 3000 лева санкция и лишаване на брошура за период от една година. Т.К. апелира решение на Районен съд-Пловдив, с което бива наказан по тази причина, че прави рискови маневри с автомобила си.

Всичко почнало с това, че вечерта на 15 март 2021г. водачът се движел с БМВ-то си по бул. „ Дунав “ в посока кръстовището с бул. „ Васил Левски “. На светофара спрял на алено. След зелен сигнал подал газ и при навлизането в кръстовището, предумишлено изгубил надзор върху задната ос на автомобила, която тръгнала встрани. За да резервира контрола върху автомобил, обърнал предните гуми на назад. Така задната част на автомобила навлязла в прилежащата лента на придвижване.

Полицаи от Трето районно обаче се намирали наоколо. Спрели го за инспекция и написали акт за нарушение на Закона за придвижване по пътищата.

Според Т.К. обаче обвиняването на органите на реда било незаконосъобразни. Затова обжалвал в период решението на съда за санкция от 3000лв. и лишаване удостоверение за ръководство на МПС за период от 12 месеца. Предявил и предпочитание да му бъдат обезщетени разноските за юрист.

От своя страна, Трето районно управление (на МВР) – Пловдив оспорва касационната тъжба на Т.К. и претендира за разходи по делото. От полицията не били съгласни и с посоченото от жалбоподателя несъгласие за адвокатското заплащане, тъй като било повишено.

Когато разгледали оспорването на наказването, магистратите счели, че то следва да се анулира, защото се открива „ бланкетно изтъкване на изрази като „ извеждане отвън надзор, посредством презавиване, до загуба на сцепление… “, а самото фактическо изложение е прекомерно общо “.

Според съда липсва значима конкретика както в акта, по този начин и в наказателното разпореждане.

„ Имаме вменено едно „ …рязко завиване на ляво… “ и нищо друго, последвано от бланкетен израз за извеждане отвън надзор на автомобила, загуба на сцепление на предните гуми, само че не се сочи какво е последвало от това. Или в случай че е имало последица от това е следвало да се уточни “, декларират магистратите в обосновката си.

Освен това съгласно тях е следвало да се уточни, че пътната настилка е била мокра. При тези условия остава хипотезата, че маневрата на водача би могло да се е дължала на пътната конюнктура.

Съдът обаче се преценява с възражението на полицията за високата цена за адвокатското заплащане, поискана от Т.К.

Спрямо изложеното мнение, магистратите взели решение да анулират наложеното на Т.К. наказване от санкция в размер на 3000 лева и отнемане от право да ръководи МПС за 12 месеца.

Съдът осъдил ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив да заплати на водача правосъдните разходи за в общ размер на 880лв. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР