Plovdiv24.bg Бургас отваря IT гимназия, опитва се да облекчи допълнително администрацията,

...
Plovdiv24.bg
Бургас отваря IT гимназия, опитва се да облекчи допълнително администрацията,
Коментари Харесай

Бургас активно търси IT инвестиции

Plovdiv24.bg Бургас отваря IT гимназия, пробва се да облекчи в допълнение администрацията, цифровизира десетки хиляди документи и търси метод да промени логиката, по която се харчат еврофондовете. Това са единствено част от концепциите и проектите, които бизнесът и общината си размениха на първото събитие от поредицата " Капитал Градове ". Срещата се организира в Бургас, който е и първият от градовете, на които " Капитал " тази година посвети специфични издания.

Гимназията ще има четири паралелки, които да образоват бъдещи програмисти и ще отвори порти още тази есен, заяви кметът Димитър Николов. Николов уточни, че в общината към този момент работи Обществен съвет, отдаден на IT бранша и по какъв начин той да се развива в Бургас. Новото учебно заведение пък ще има за настоятелство четири компании от бранша. Като ранен триумф, кметът посочи желанието на американската Visteon да работи с локалния университет " Проф. Асен Златаров ". Това е част от опитите на Бургас да притегля компании и вложения в този най-бързо разрастващ се бранш.

Общината към момента не може да се оправи с тази задача добре, призна Николов. Друга причина с изключение на неналичието на фрагменти, съгласно кмета е дефицитът на качествени офис площи от клас А. С това се съгласи и представителят на Асоциацията на притежателите на бизнес здания Драгомир Марков. Според Марков, процесът е двустранен - такива площи ще се появят, когато има повече търсене. Николов обаче изрази мнение, че една от главните спънки пред развиването на такива здания, както и пред привличането на индустриални вложители, е високата цена на земята в морския град, което подсигурява най-хубава възвращаемост при градежа на жилища. Опит за справяне с този проблем е новата индустриална зона на града, която е направена в съдружничество с страната и е съвсем цялостна.

" Не мога да отрека, че към момента имаме проблеми с административното обслужване ", призна регионалният шеф Вълчо Чолаков. Според него им още доста, което може да се направи, с цел да се усещат бизнесът и хората облекчени. " Забранил съм отговорите " това не е наша работа ", изясни Чолаков. Той уточни като добър образец дигитализацията на доста документи, с които регионалната администрация сега разполага, с цел да са по-бързо налични за всеки. Според него, главното преимущество на Бургас от бизнес позиция е положителната връзка сред регионалната и общинската администрация, което облекчава доста всяка задача.

" 70% от завършващите в региона я напущат, " уточни Димитър Николов. Общината призна, че когато се популяризира пред вложители, крие ниския % безработица. Недостигът на фрагменти е голям проблем - преди всичко за туристическия бранш, който е главен за района, напомни Стоян Караненов, ръководител на КРИБ-Бургас. " Както изнасяхме хора, дано в този момент улесним вноса им, освен за туризъм, а и за други браншове ", прикани той. " Трябва да споделяме нещата, както са ", напомни обаче Вълчо Чолаков, съгласно който главната причина за напускането на хората продължава да е ниското възнаграждение.

Въпреки, че на няколко пъти стана дума за положителното развиване на индустриалата зона в Пловдив като образец, Бургас не трябва да се концентрира в догонването на този образец, счита проф. Милен Балтов, зам-ректор на Бургаския свободен университет. Според него там заплащането е ниско като междинна стойност и Бургас има капацитет в други области. Като такива ректорът на Бургаския университет " Проф. Асен Златаров " Магдалена Миткова счита че са медицинските специалности, педагогическите и, естествено, IT. Това, споделя Миткова, ще са областите, които ще могат да притеглят и задържат фрагменти в региона. От тази година " Асен Златаров " предлага образование по медицина.

Основният инструмент за развиването на града сега е европейското финансиране. Това обаче следва да се промени по този начин или другояче след 2022 година, когато на еврофондовете им следва сериозна промяна. Според кмета Николов, Бургас желае още занапред да търси нов метод за вложението на тези средства. " Защо да не може те да се дават на общините и не да се отварят детски градини или площадки, а да се дава опция локалната власт да влага в каквото реши, че е нужно ". Той даде образец със градежа на довеждаща инфраструктура до места, които съгласно него биха били от интерес за промишлеността, поради по-евтината земя.

Зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев пък заприказва за болната тематика за множеството огромни общини - връщането на част от парите, събирани от налог общ приход и корпоративния налог в локалния бюджет. " Това ще стимулира общините да наблюдават доста по-внимателно по какъв начин се развива частния бранш, по какъв начин би трябвало да му се помогне да печели, тъй като бюджетът ще е непосредствено привързан с успеваемостта на компаниите " сподели Стойчев. Идеята за децентрализация, при която част от парите се връщат в общинските бюджети, беше едно от предизборните обещания на ГЕРБ, които по-късно безшумно угаснаха. Според зам.-кмета на Бургас повода е, че над 60% са общините, които биха имали сериозен проблем, защото не генерират задоволително пари.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР