Пловдив. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в откриването на

...
Пловдив. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в откриването на
Коментари Харесай

Зам.-министър Ирена Георгиева приветства участниците във форума „Устойчив туризъм чрез култура и отдих“ в Пловдив

Пловдив. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в откриването на обичайна Международна среща за туризъм в Пловдив, която тази година се организира за девети път и е под мотото „ Устойчив туризъм посредством просвета и отдих “, оповестиха от пресцентъра на министерството . Темата е във благозвучие с надслова на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации „ 2017 - Международна година на устойчивия туризъм за развиване “, акцентира заместник-министърът в приветствието си до присъстващите институции, браншови организации, туристически компании, бизнесмени и медии.
Форумът е поредна опция да разкрием пред нашите посетители капацитета на страната като целогодишна дестинация и съответно на Пловдив като място с богати обичаи в туризма. Той е и първият български град, определен в сериозна конкуренция за Европейска столица на културата 2019, сподели още тя.
Зам.-министър Георгиева обърна внимание, че районът притегля от ден на ден туристи с разнообразното си завещание от няколко исторически пласта и опциите за съчетание на разнообразни типове туризъм – културен, балнео- и СПА, конгресен, винен, гурме, еко-, фестивален и прочие По данни на Национален статистически институт за интервала януари-юли 2017 година в местата за настаняване с най-малко 10 кревати в Пловдивска област са отседнали 16% повече задгранични жители, които са осъществили 15% повече нощувки по отношение на същия интервал на 2016 година Приходите от всички нощувки са близо 26,5 млн. лева - растеж от 4%.
Ирена Георгиева уточни още, че туристическата промишленост е стратегически бранш за българската стопанска система и сериозен източник на икономически напредък и претовареност, като образува близо 13% от Брутният вътрешен продукт на страната. Той е измежду най-динамично разрастващите се браншове и бе повдигнат от държавното управление измежду целите в ръководството. По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през 2016 година в бранша и обвързваните с него стопански действия у нас е образуван БВП на стойност над 11,6 милиарда лева, което е близо 13%.
През последните години България реализира все по-устойчиви резултати в бранша. През 2016 година по данни на Национален статистически институт имахме над 8,2 млн. задгранични визити, което е повече от популацията на страната и над 16% растеж. Тези достижения се надграждат и през актуалната година, която е доказателство за резистентност на осъществените политики. За първите осем месеца на 2017-а общият брой визити на задгранични туристи в България е над 6,5 млн., като растежът по отношение на интервала януари-август 2016 година е близо 8%, подчертава зам.-министърът.
Много нови благоприятни условия дава и съчетаването на културата с пътешествията и дейния отдих, което е още една причина за резистентен туризъм, добави Ирена Георгиева. България има прелестни дадености за съчетание на всеобщите форми на туризъм със профилираните услуги, които страната ни предлага като допълнение към главните туристически пакети. Регионът на Пловдив е доста подобаващ образец за тази симбиоза, която добавя потребното с приятното и носи доста спомагателни прекарвания за туристите.
В момента дружно с други институции и сектора създаваме винени и кулинарни направления. Те ще надградят осемте културно-исторически дестинации, които към този момент създадохме за територията на страната, и ще насърчат устойчивото развиване на локалните туристически артикули, заяви зам.-министър Георгиева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР