Пловдив. Задържани са двама мъже от Пловдив и София за

...
Пловдив. Задържани са двама мъже от Пловдив и София за
Коментари Харесай

Задържани са двама мъже от Пловдив и София за търговия с антични ценности

Пловдив. Задържани са двама мъже от Пловдив и София за търговия с антични полезности. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . Мъжете, който са на 44 и на 49 години, са били арестувани в миг на договорка с антични монети. Оперативната разработка е дело на „ Криминална полиция “ под наблюдението на прокуратурата.

„ Мъжете са арестувани в неделя, след което са осъществени голям брой изземвания от адреси в Пловдив, Стамболийски, Асеновград и София. Открити са повече от 820 монети, като малко от тях са реплики “, сподели Попов. Според специалисти датировката им е от Античността, от римския интервал и Средновековието. Монетите са от бронз, сребро и злато, част от тях са извънредно цени. Предстои да се открива точната стойност на античните предмети. Описаните досега монети са от 877 броя археологически обекти в страната. Предстои осъществяването на съдебно-химически експертизи.

На двете лица са повдигнати обвинявания за това, че са държали скъпите предмети, че са ги разпространявали и препродавали в чужбина. Затова действие Законът планува до 6 години затвор и санкция от 3000 до 15 000 лв..

Директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Йордан Рогачев заяви, че двамата арестувани са остарели иманяри, като напоследък активността им е минала на по-високо равнище – изкупуване и препродаване на монетите в чужбина. Те са ги продавали на трето лице, което към момента не е арестувано, защото се намира в друга страна.

На адреса, където са открити част от монетите, е била открита и марихуана.
Разработката по случая е траела към 3 месеца.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР