Пловдив. Въпросът за новите технологии и тяхното приложение в земеделието

...
Пловдив. Въпросът за новите технологии и тяхното приложение в земеделието
Коментари Харесай

Еврокомисар Мария Габриел и депутатът от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев в Европейския парламент проведоха граждански диалог в Пловдив за дигитализацията в агросектора

Пловдив. Въпросът за новите технологии и тяхното приложение в земеделието е извънредно значима тематика, която да помогне за справяне с проблемите по отношение на обезлюдяването на селските региони и поддръжката на младите фермери “, съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел по време на среща със студенти, преподаватели и жители в Аграрния университет. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Тя беше посрещната от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев в наличието на ректора на университета проф. Христина Янчева, районни кметове, общински съветници и жители.
Заедно с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев еврокомисар Габриел взе участие в цивилен разговор на тематика „ Технологии, обучение, агросектор: цифровата промяна допустима “.
„ Новите технологии са един късмет да подкрепят земеделието – а точно земеделците да работят директно с научните откриватели и университетите, където е мястото на по този начин наречените „ агрихъбове “, посредством които локалната общественост ще може да подкрепи развиването на земеделието съгласно спецификата на района.
В рамките на настоящия програмен интервал Европейска комисия отпуска 6 милиарда евро за високоскоростен интернет. В България над 80% от градските семейства са доста добре свързани, а в селските региони процентът е 47 “, уточни още еврокомисар Мария Габриел.
Тя сподели още, че в програмата за безвъзмезден безжичен интернет на публични места - „ WiFi for you ”, която от ден на ден набира скорост, България е на второ място в Европейски Съюз, а 54% от всички общини са получили ваучер още на първата покана.
Членът на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев от своя страна съобщи, че аграрният бранш сякаш изостава във връзка с дигитализацията. Едно от провокациите е застаряването в бранша на земеделието, където е нужна рационализация и въвеждане на новите технологии за привличане на младежите.
В рамките на програмата „ Хоризонт Европа “ средствата за интервала 2016-2017 били 40 милиона евро, а за 2018-2020 година средствата са 160 милиона евро.
Специално беше обърнато внимание и на тематиката за цифровите иновационни хъбове. Според комисар Мария Габриел Пловдив е една от естествените области, където е належащо да има подобен хъб, с цел да могат дребните и междинни фермери да тестват продукциите си.
За задачата е належащо хората да придобият цифрови умения, а Европейската комисия дава платени стажове, които са отворени за всички студенти, за придобиване на повече познания за изкуствения разсъдък.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР