Пловдив. Проектът Патронажна грижа +“ е един страхотен проект, който

...
Пловдив. Проектът Патронажна грижа +“ е един страхотен проект, който
Коментари Харесай

Проектът „Патронажна грижа +“ помага на близо 2000 жители на Пловдив в нужда

Пловдив. Проектът „ Патронажна грижа + “ е един страховит план, който е ориентиран към хората в потребност на Пловдив. Чрез него беше удължен съставен елемент 2 за полагане на ежедневни грижи за над 500 пловдивчани в техните домове, като беше надграден със специфичен взор и внимание към съществуващите обществени услуги, с спомагателни хонорари за изключителния труд на обществените служащи около тежкия интервал на Коронавирус пандемията. Това съобщи заместник-кметът Георги Титюков по време на конференция за показване на задачите, главните действия и съответни стъпки в реализацията на план № BG05M9OP001-6.002-0009-C01 „ Патронажна грижа + в Община Пловдив “, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд, оповестиха от пресцентъра на Общината .

Целта на плана е обезпечаване поддръжка посредством даване на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания посредством услуги в домашна среда, както и поддръжка за адаптиране на обществените услуги в домовете, т.е. делегирани от страната действия по отношение на разпространяването на COVID-19. Общата стойност е 2 823 558,18 лева, 100% БФП, а срокът за осъществяване е 14 месеца - 01.02.2021 година – 01.03.2022 година

„ Пловдив е една от първите общини в България – кандидатствали и спечелили направление 2 за надграждане и в допълнение финансово стимулиране на 52 обществени услуги, делегирани от страната активност, подкрепени по плана. Обхванати са близо 1400 консуматори на обществени домове, домове за възрастни хора и такива за деца, за които се грижат 620 чиновници “, изясни второто направление на плана шеф дирекция „ Социална политика “ Веселина Ботева.

По думите ѝ един от най-големите приноси е, че имаше поддръжка към тези услуги в най-тежките моменти предходната година, когато обществените чиновници са били неразделно до хората в потребност. „ Не затворихме нито една услуга, макар компликациите, а експертите всекидневно полагаха грижи, по тази причина ще създадем всичко допустимо този план да продължава да бъде в интерес на хората “, конкретизира тя.

С направление 1 на „ Патронажна грижа + “, което започва на 1 февруари 2021 година, се дава опция за даване на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на 560 възрастни хора в неспособност за самообслужване, хора с увреждания или сложени под карантина поради COVID-19. Те са обгрижвани от 70 разнообразни експерти и разчитат за доставка на храни, медикаменти и артикули от първа нужда, закупени със лични средства, както и за подпомагане за неотложни административни услуги. По-голямата част от хората в потребност са самотноживеещи възрастни и с увреждания, които не могат да бъдат обхванати с асистентска поддръжка и от закона за персоналната помощ.

Спектърът от услуги включва комплекс от почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда, включително-психологическа поддръжка и консултиране, които се дават за до 2 часа дневно. За даване на дейностите по плана се назначава екип от експерти в това число доктор, медицински сестри, рехабилитатори, психолози и сътрудници обществени действия, които по авансово конкретизиран график дават услуги по домовете на потребителите.

По време на днешната конференция директни усещания по направление 1 на плана споделиха и хората на терен Славея Начева, помощник обществени действия, Елена Христозова, здравна сестра, Стефка Лазарова, рехабилитатор и Мария Димитрова, психолог.

Целевите групи, които могат да бъдат включени в плана по Направление I – „ Патронажна грижа “ са: Хора с увреждания, възрастни хора в неспособност от самообслужване, лица над 54 година, други уязвими групи, включително лица сложени под карантина по отношение на COVID-19, лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19.

Документи за включване в плана се одобряват в офиса на Проекта, находящ се на ул. „ Петко Д. Петков “ № 33.

По направление 2 на плана, което започва на 01.03.2021г., са включени действия по предварителна защита на COVID-19 в обществените услуги, делегирани от страната действия. Реализират се поддейности, ориентирани към 629 чиновници в 52-те обществени услуги - ДДД, на територията на Община Пловдив, обслужващи 1391 консуматори, а точно:
- Осигуряване на персонални защитни средства;
- Въвеждане на ограничения за стерилизация на сградния фонд на обществените услуги, делегирани от страната дейности;
- Тестване на личния състав и на потребителите на обществените услуги, делегирани от страната действия за COVID19;
- Въвеждане на ограничения за разделяне/изолиране на потребителите на услугите, в това число и физическо разделяне/преграждане на помещения;
- Осигуряване на спомагателни заплащания на личния състав на обществените услуги - ДДД;
- Осигуряване на компютърна техника, таблети, телефонни апарати и други за адаптиране и пригаждане на средата на обществените услуги, делегирани от страната действия в подтекста на въведените ограничавания в следствие от епидемичната; конюнктура и обезпечаване на благоприятни условия за тяхното даване отдалечено (онлайн консултиране, скайп връзка и др.).

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР