Пловдив. Площадно пространство и зелени зони ще ограждат Епископската базилика

...
Пловдив. Площадно пространство и зелени зони ще ограждат Епископската базилика
Коментари Харесай

Пловдив: Площадно пространство и зелени зони ще ограждат Епископската базилика в града

Пловдив. Площадно пространство и зелени зони ще ограждат Епископската базилика в Пловдив. Това заяви пред публицисти проектант Николай Трайков от Фондация „ Америка за България ”, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " -Пловдив . Проект за създаване на защитната стена към обекта и площадното пространство към него към този момент е координиран с Националния институт по монументи на културата и министерството на културата. Остава координиране с ВиК и електроразпределителното сдружение. В момента се работи по укрепването за отбрана на обекта и стартират дейностите на площада към Базиликата. Премахната е предходната улица около Католическия храм, с цел да се разкрие съвсем цялата Базилика и трите й кораба.
„ През проучения обект и информационните връзки ще има пешеходно прекосяване, обвързвано с централната Главна улица, ще се минава през подлез Археологически, ще има спирка и паркинг по периметъра. Паркоместата стават към 29, което е повече от в този момент съществуващите ”, уточни арх. Трайков. По думите му планът е изработен по този начин, че това да е едно средищно място за туризма в Пловдив. Осигуряват се и места за паркиране на рейсове на спирката, която също резервира. Пространството през съществуващата банка става зелено пространство. Там ще бъде построено ново площадно пространство. Зад защитната постройка на Базиликата ще се построи зелен пояс и детска площадка, както и велоалея. Ще има и достъп за специфичен режим за живущите. На площада ще има и информативен център и малко кафене, изсъхнал шадраван и места за почиване. С асансьор ще се слиза на равнището на археологията. Контурът на покривната постройка ще повтаря контура на истинската Епископска базилика, за да се покрие археологическия обект. Сградата ще е на две равнища поради двата пласта мозайки. Височината на постройката, която ще покрива Базиликата е 10 метра в най-високия и край.
„ Не се цели да се покаже цялата Базилика, защото се влиза в парцела на Католическата черква в съседство ”, разясни арх. Трайков. Намесата е минимална, с цел да не се закрие храма. „ Пешеходното пространство по средата свързва двете сакрални здания, които влизат в разговор. Това пространство ще се употребява за разнообразни прояви, свързани с програмата на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ”. Влизането в постройката ще е от равнището на археологията. Няма да се върви по мозайките, а върху издигнати пътеки. Предвижда се в самата постройка да има малко пространство за презентации. Ще има и ателие за реставратори, които ще се грижат за мозайките, както и магазин за сувенири и рецепция. Предвижда се още да има и детски ъгъл. Откъм външната фасада ще има повдигната тераса с макет на целия римски град Филипопол и място за наблюдаване, откъдето ще се вижда Античния спектакъл, Форума и Одеона.
„ Тази постройка ще бъде обвързвана с римския град и ще е началото на един туристически маршрут по всички римски обекти в Пловдив ”, сподели още арх. Трайков. Конструкцията на постройката ще е лека, сглобяема, железна и от стъкло. Няма да има бетони и други материали, които биха увредили археологията. За фасадите на постройката ще се употребяват стъклени панели, непознати до момента у нас. Целта е вътре в постройката да има отмерено осветяване, без слънчеви отражения и директна светлина. Другата цел е вечер постройката да свети отмерено и да се вижда отдалече. Освен мозайките и артефактите ще има и разнообразни експозиции, ще има виртуална действителност – очила, с които ще се вижда по какъв начин е изглеждала постройката в истинския си тип. Ще има дребни зали за прожекция за повече информация. „ Целта е посетителят да си показа Базиликата в целия и искра ”, сподели още арх. Николай Трайков.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР