Пловдив. Фондация Пловдив 2019“ отпуска 250 000 лева за реализиране

...
Пловдив. Фондация Пловдив 2019“ отпуска 250 000 лева за реализиране
Коментари Харесай

Станислава Ташева, Фондация „Пловдив 2019“: Отпускаме 250 000 лева за иновативни проекти на читалища от пет области

Пловдив. Фондация „ Пловдив 2019 “ отпуска 250 000 лв. за осъществяване на новаторски планове на читалища от целия Южен централен регион за обмисляне, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Пловдив Станислава Ташева, управител планове и събития във Фондацията. Тя обясни, че значимо условие е финансирането от страна във Фондация „ Пловдив 2019 “ по съответния план да бъде до 80 %.
„ Сложили сме таван за желаните от фондация „ Пловдив 2019 “ средства за един план – 5000 лв., само че не сме лимитирали броя на плановете, с които може да кандидатства едно читалище. Това може да бъде повече от един план “ изясни Ташева. Тя уточни, че читалищата са планов сътрудник на Фондацията от самото основаване на Апликационната книга, с която Пловдив завоюва купата „ Европейска столица на културата – 2019 “. „ Бихме желали да ги включим интензивно по един в действителност включващ метод. Направлението, което сме оповестили на отворената покана е „ Читалища: общностно присъединяване и нововъведения “. Това ще рече, че желаеме да приканим хората да създадат тази връзка с читалищата, да влязат още веднъж в тези културни институции, да ги употребяват като центрове за просвета, за обучение, за взаимоотношение, даже и за обществено предприемачество, и да бъдат употребявани новаторски способи за работа в плановете на читалищата “, разяснява Станислава Ташева.
Проектните оферти с направление „ Читалища: общностно присъединяване и нововъведения “ могат да се подават до 31 януари 2018 година. „ След това жури ще оцени всички планови оферти и ще ги класира съгласно методиката за оценка, съобразена с критериите на „ Европейска столица на културата “ и надлежно с условията на плана „ Читалища “, който също е част от нашата Апликационна книга. Надяваме се да имаме разнородни и забавни оферти, защото препоръчаната опция е в действителност сериозна “, сподели още Ташева.
Тя уточни, че Фондация „ Пловдив 2019 “ е провела първичен конгрес с читалищата, по време на който са се осъществили срещи с голям брой представители на културните институции. „ Те с неспокойствие чакаха сходна опция, тъй като знаем че постоянно забавни и новаторски планове са свързани с финансова поддръжка. Сега сме щастливи, че тъкмо в нашата стратегия ще може да предоставим тази ръка за поддръжка, с цел да запалителен новата искрица в читалищната активност “, разяснява още мениджърът по планове и събития към Фондация „ Пловдив 2019 “.
Станислава Ташева акцентира, че с времето читалищата са се потвърдили като средища за включване на публики и съществени центрове на общността. „ Проектът „ Европейска столица на културата “ цели тъкмо това – включване на публики, работа с локалната общественост и устойчиви резултати за самия град “, добави тя.
„ Фокус “ напомня, че на 1 ноември Фондация „ Пловдив 2019 “ разгласи отворена покана за финансиране на планове, инициирани от и за читалищата в Пловдив и района. Могат да аплайват както читалищата, по този начин и техни сътрудници, които са приготвили особено планове по мотива, а дружно с тях - и локалните общности.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР