Плевен. На днешната дата през 1877 г, .след тримесечна обсада,

...
Плевен. На днешната дата през 1877 г, .след тримесечна обсада,
Коментари Харесай

Навършват се 140 години от Освобождението на Плевен

Плевен. На днешната дата през 1877 г,.след тримесечна блокада, съветската войска съумява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.), защото от успеха в това стълкновение зависи дали съветските войски ще продължат по-нататъшното си нахлуване в рамките на Османската империя. С рухването на Плевен във войната настава поврат в интерес на Русия.
Рано сутринта на 10 декември 1877 година елементи на Плевенския гарнизон подхващат опит да преминат през р. Вит (в региона сред селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на в точния момент пристигнали подкрепления турските елементи са отблъснати и към 14 ч. Осман паша приема препоръчаната му безусловна капитулация и командваната от него 43 000-на войска попада в плен.
Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е довела до освобождението на по-голямата част от българския народ от османско робство и до възобновяване на българската страна. Предизвиква се от подема на националноосвободителните придвижвания на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което стартира така наречен Източна рецесия, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и необятното публично придвижване в тяхна поддръжка. Целта на Русия е да подкрепи революционното придвижване в устрема си да ускори своето въздействие на Балканите и да отстрани някои неподходящи за нея последствия от Кримската война (1853-1856 г.).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР