Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди днес

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди днес
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще обсъжда общо становище до Конституционния съд за "вечните началници"

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да разиска през днешния ден общото си мнение по тематиката за " безконечните началници " в правосъдната система. Проблемът бе подложен пред Конституционния съд от основния прокурор Сотир Цацаров, който се разгласи " за " правосъдната номенклатура.

Цацаров изиска пояснение на член 129, алинея 6 от главния закон ( " Административните ръководители в органите на правосъдната власт, като се изключи тези по алинея 2, се назначават на управителната служба за период от пет години с право на наново назначение " - бел.ред.) и отговор на въпроса: " Какъв е обсегът на израза " с право на наново назначение ".

Същността на казуса се състои в това може ли магистрат, който два мандата е бил на управителен пост в избран орган на правосъдната власт, по-късно да бъде назначен за трети път в различен орган на Темида. Т.е. след 10 години началнически мандат в един съд или прокуратура, същият магистрат да бъде определен за още 10 години начало на различен съд или прокуратура като по този метод кариерата на някои магистрати се състои единствено в председателство.

Според основния прокурор ветото в Конституцията е единствено за повече от два мандата отпред на един орган на правосъдната власт и няма спънка по-късно да бъде определен за началник на друга правосъдна институция.

В средата на октомври предходната година съдийската гилдия промени практиката на предшествениците си и забрани " безконечните шефове " в съда и прокуратурата. С осем гласа " за " и пет " срещу " бе решено, че конституцията разрешава най-много два следващи управителни мандата, без значение дали те ще са в един или в разнообразни органи на правосъдната власт.

Прокурорската гилдия също декласифицира претендент от конкурс за апелативен прокурор във Варна, тъй като два мандата е бил началник на различен правосъден орган.

Предишният състав на Висш съдебен съвет не виждаше проблем в " непрекъснатите шефове " и в мандата му бяха гласувани няколко такива назначения. Мотивът им бе, че главният закон не разрешава някой да изкара три следващи мандата в еднакъв съд, само че казусът отпада, в случай че третият и идващите мандати са в друг правосъден орган. Така се създаваше управителна номенклатура в правосъдната система.

Повече четете тук.

Конституционният съд към този момент позволи делото за разглеждане и изиска мнения. Докладчик е Филип Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР