Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда предсрочното отстраняване на главния

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда предсрочното отстраняване на главния
Коментари Харесай

ВСС започна обсъждането по същество на искането за освобождаване на Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет разисква предварителното премахване на основния прокурор Иван Гешев. Искането за това е инициирано от четирима членове на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет.Според тях по време на конференция на 15 май Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт и е нарушил моралните и етични правила с изявлението, че е време политическитя отпадък от Народното събрание да бъде изметен.

Главният прокурор напусна съвещанието на Висш съдебен съвет още в обедните часове поради наложително пътешестване до Страсбург, магистратите обаче продължиха дебатите макар неговото отстъствие.

От 9 сутринта пленумът на Висшия правосъден съвет разисква настояването за предварително освобождение на основния прокурор. Искането е импортирано от 4 представители на прокурорската гилдия съгласно които Иван Гешев е нарушил моралните и етични правила с думите си, че политическият отпадък би трябвало да бъде изметен от Народното събрание.

Според самия Гешев този израз не е довел до уронване на престижа на правосъдната власт, а настояването за отстраняването му е безпричинно. Главният прокурор още веднъж обърна внимание на прочувственото си положение и че е бил под афект.

Георги Кузманов, който е един от вносителите на настояването на премахване на Гешев, разяснява, че естествената реакция е човек да се успокои и тогава да излезе да дава конференция

Членовете на Висш съдебен съвет се разделиха в мненията си за премахване на основния прокурор. Според част от представителите настояването не е задоволително значително на фона на отхвърлените надалеч по-основателни претенции до момента.

Други застъпиха мнението, че е протиконституционно процедурата да се случва в отсъствието на Иван Гешев. Съдия Вероника Имова разяснява, че има поредност от похищения против основния прокурор от гърмежа до колата му до политическите закани и получените закани.

Други членове на Висш съдебен съвет разясниха, че изказванието, че Иван Гешев е бил под афект не се удостоверява, а сходни неофициални изрази са присъщи за неговия жанр на изявление. Дебатите във Висш съдебен съвет не престават и към този час.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР