Пленумът на Върховния административен съд прие становища по две конституционни

...
Пленумът на Върховния административен съд прие становища по две конституционни
Коментари Харесай

Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

Пленумът на Върховния административен съд одобри мнения по две конституционни каузи - № 7 от 2022 година и № 9 от 2022 година, на Конституционния съд на Република България. Едното е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, а другото – за мандата на члeновете на Инспектората на Висшия правосъден съвет.

Върховните съдии гласоподаваха мнения по обособени групи от оспорените пред Конституционния съд разпореждания във връзка със закриването на спецправосъдието.

Относно закриването на профилираните наказателни съдилища и прокуратури, съдиите от Пленума на Върховен административен съд одобряват, че то не опонира на Конституцията. Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните профилирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на Върховен административен съд приема с 44 гласа „ за “ и 37 „ срещу “, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на чиновници не е противоконституционно. Върховните съдии одобриха също, че няма несъгласие с главния закон по въпроса за привършване на досъдебните производства в други органи на правосъдната власт.

Върховните съдии одобриха и мнение по Конституционно дело № 7 от 2022 година, формирано по искане на Пленума на Върховния административен съд за пояснение на следните тълкувателни въпроси: „ Прекратяват ли се с приключване на мандата им пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет или същите не престават да извършват своите функционалности до избирането от Народното събрание на нов основен контрольор, надлежно инспектори? “ и „ Конституционно възможно ли е прекратяване за неопределен срок на активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание? “.

Становището на болшинството на съдиите от Върховен административен съд е, че пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет не се приключват с приключването на мандата и същите не престават даизпълняват функционалностите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от Върховен административен съд одобряват също, че не е конституционно възможно да се прекрати работата им за неопределен срок.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР