Пленумът на съдиите от Върховния административен съд реши да не

...
Пленумът на съдиите от Върховния административен съд реши да не
Коментари Харесай

ВАС няма да сезират КС заради жалбата на Иванчева

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд реши да не сезира Конституционния съд поради жалбата от Десислава Иванчева. Решението беше взето с гласовете на 53-ма висши съдии от общо 71 участвали.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че някогашната кметица на ж.к. " Младост " оспорва по правосъден ред отхвърли на първите двама от евролистата на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия Екологичен потенциал.

Иванчева, записана като самостоятелен претендент за член на Европейския парламент, счита, че изборът на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова - също от листата на Движение за права и свободи, е противозаконен.

Според нея зачетените от Централната изборна комисия заявки на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да отдръпват единодушието си за присъединяване във вота след провеждането на самите избори е институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната.

В своята тъжба Иванчева показва, че решението на ЦИК нарушава Конституцията в частта, в която се постановява, че не се позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други.

Съгласно Изборния кодекс висшите съдии могат да сезират Конституционния съд при постъпило в период оборване от претендентите за евродепутати от България, партиите, обединенията и лицето, което съставлява инициативния комитет, записали претенденти в изборите. Именно затова ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков свика груповия орган, с цел да се вземе решение дали настояването да бъде отправено към Конституционния съд.

Припомняме, предходната седмица Димитър Делчев от ДБГ прикани да се намерят куражлии, които да оспорят по правосъден път решението на ЦИК по отношение на отдръпването на Карадайъ и Пеевски, защото съгласно него то било нелегално.

Източник: нюз.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР