Пленерът на Дарик радио се прави вече 24 години и

...
Пленерът на Дарик радио се прави вече 24 години и
Коментари Харесай

Калия Калъчева пред Дарик за срещата и със „Звук и Цвят“ и за първата й любов - живописта

Пленерът на Дарик радио се прави към този момент 24 години и за мен в действителност е голяма чест да бъда част от подбраните създатели в това издание. Това е доста сериозна сбирка с творбите на най-хубавите български и задгранични Винаги ми е била забавна връзката сред сътрудниците, срещи с създатели, които не познавам, само че съм стартирана с работата им. Едно прелестно, позитивно, прелестно и обогатяващо прекарване. Още по-вълнуващ е конфликтът сред поколенията. Това описа пред Дарик, художникът Калия Калъчева. Тя е измежду новите попълнения, част от XXIV пленер на Дарик радио „ Звук и Цвят “.

Носител е на премията за млад Живописец с обещаващо развиване на фондация " Едмонд Демирджиян ". През 2012 е измежду шестимата номинирани за премията МОСТ. Печели резидентската стратегия на Сите дез Ар в Париж, Франция, а по-късно и креативна резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 е притежател на специфичен приз в състезанието " Жените в изкуството ", Орландо, Флорида. Нейни картини са част от сбирките на Центъра за изкуство " Хуго Вутен ", Imago Mundi - сбирка Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена изложба и други.

По думите й, премията „ Млад живописец “ повлиява на креативния й път. „ Всяко самопризнание затвърждава тласъка на създателя дапродължи да се развива. Но живописта е моята първа обич. Обичам да се майтапя, че тя е моето първо дете, огромната ми пристрастеност. Но тази година за първи път разчупих правилата йс два доста забавни плана и две изложения. Едната, отдадена на живописта и фотографията. Другата - на живописта отвън подтекста на това, че картината би трябвало да стои на стената. Изложбата се споделяше " Обем " в колаборация с Гергана Табакова. Интересна последваща стъпка - живописта не като част от пространството, а като самото пространство “, споделя още Калия Калъчева.

Във втория ден на пленера в хотелски комплекс „ Магнолиите “ Приморско клуб, тя към този момент знаеше материалите, с които ще работи. Имахме прелестна презентация от Румен Атанасов и продуктите на „ Ара арт “ и с неспокойствие стартирам работа. А хартията е от Fabriano, тъй че надали има потребност да разяснявам, какъв брой е високо качеството на материалите ни и мисля, че освен аз, а и всички сътрудници към този момент сме заредени с ентусиазъм за работа. При това сме на крачка от морето, най-големият източник е тъкмо пред нас и концепциите се появиха още с идването ни тук. Композициите към този момент са заформени, стартът е положен “, споделя актьорът.

Тя работи с позлата, опитва с всевъзможни златни повърхности и е сигурна, че скоро на платното акцентите от съхраненото лято край дюните в Приморско скоро ще заблести.

Калия Калчева е уверена, че точно артистите би трябвало да задават значимите въпроси, да слагат сериозните тематики и да предизвикат фена към размисъл. Ето, за какво е мощно впечатлена от акцията на " Филип Морис " България #Промени картинката “срещу замърсяването на околната среда.

„ Това обръщение е на вярното място, когато се излъчва от тези, които желаят да извадят на напред във времето хубостта и съвършенството във всичко, което ни заобикаля – създателите. Мисля, че „ Звук и Цвят “ ще способства с акцията на Филип Морис България, хората да се замислят “, безапелационна е Калия Калчева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР