Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата

...
Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата
Коментари Харесай

Пластмасата стана ябълка на раздора на срещата на върха на Г-7

Пластмасата се трансформира в друга ябълка на раздора на приключилата годишна среща на върха на Г-7, съобщи Франс прес.

Япония и Съединените щати отхвърлиха да подпишат нов ангажимент на групата против замърсяването на океаните с пластмасови боклуци. Това се оказа следващата тематика, разделила Г-7, след търговията и измененията в климата.

Домакинът Канада, Франция, Германия, Англия, Италия, както и Европейският съюз, подписаха нова харта против замърсяването на океаните с пластмаса. Това бе следващият въпрос, по който Съединените щати се опълчиха на сътрудниците си от Г-7, като този път Япония се причисли към тях в съпротива.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп по този начин или другояче отдръпна поддръжката си за финалното официално съобщение от 28 точки на срещата в Ла Малбе, което по-рано бе утвърдено от седемте страни.

Според немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон хартата, която към момента не е оповестена от канадските домакини, планува до 2030 година да бъде рециклирана цялата пластмаса и да бъдат развити колкото се може повече други възможности на пластмасовите опаковки. Целта е да бъде лимитирано до най-малко изхвърлянето в реките на пластмасови боклуци, които най-после се озовават в океаните, отбелязва Франс прес.

Меркел сподели, че Съединени американски щати не желаят да се ангажират с съответни цифри. Тя не загатна аргументи за позицията на Япония.

Ангажиментът на четирите европейски страни от Г-7 се вписва в този на Европейски Съюз. В края на предишния месец Европейската комисия предложи възбрана на пластмасовите артикули за еднократна приложимост и преработване на 90 % от пластмасовите бутилки до 2025 година, напомня Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР