Пластмасата е устойчив материал, изграден от синтетични или полусинтетични органични

...
Пластмасата е устойчив материал, изграден от синтетични или полусинтетични органични
Коментари Харесай

Защо е важно да рециклираме и използваме повторно найлоновите торбички

Пластмасата е резистентен материал, построен от синтетични или полусинтетични органични полимери, които имат извънредно дългогодишен живот. Тъжната действителност е, в че множеството случаи направените от от тази материя материали се употребяват еднократно, преди да бъдат изхвърлени в кофата за отпадък.
 Пластмасите, химикалите в тях и отрицателният резултат, който имат върху здравето ни
Връзката сред пластмасата и надебеляването

Още една щета, която ни нанася

Найлоновите торбички, да вземем за пример, които са измежду най-употребяваните в всекидневието ни пластмаси, са възприети като артикул за еднократна приложимост. А в действителност те са направени от мъчно разградимия полиетилен, който, в допир с околната среда, способства за цялостното замърсяване на планетата даже за изменението на климата.

Пластмасата, попаднала във водните басейни , поради директното ѝ и непрекъснато излагане на слънчева светлина, се разпада на микропластмаса. Оттам тя се употребява от животните - съгласно скорошно се съдържа в 60% от рибите в международен мащаб. В стомаха на мъртви китове даже са открити доста количество пластмасови боклуци.
 Снимка 612795

Частици пластмаса се откриват към този момент и в почвата, и даже в питейната вода , написа.

Затова едно от най-важните неща е пластмасата да бъде изхвърляна на подобаващите за задачата места, каквито са контейнери за разделно събиране на боклуци . От там тя се извозва в депа, в които се подлага на преработване.
 Снимка 612797

Отпадъците се почистват и сортират по тип , след което всяка категория пластмаса се раздробява на дребни елементи и се оформя в пелети - от които се вършат нови артикули. Пелетите нормално не се употребяват за основаване на същия пластмасов продукт, а се трансформират в материали като автомобилни елементи, мебели или облекла.

Все отново е добре да сме наясно, че единствено преработването не е задоволително и няма да избави нашата планета. Всеки човек би трябвало да има персонална отговорност за метода, по който употребява пластмасата и в частност найлоновите торбички. Факт е, че една торбичка може да бъде неведнъж използвана, преди да бъде изхвърлена в контейнера за отпадък.
 Снимка 612796

Освен да сложим в торбичката покупките от магазина, може да я използваме и за домашното кошче за боклуци. Или да покрием растенията в зимния сезон, с цел да ги предпазим от заледяване. Разбира се, може да съхраняваме и доста от движимостите си у дома - като облекла, обувки и разнообразни дребни предмети.

А може да помислим и дали не бихме могли да сменяем найлоновите торби с такива от памук , лен или други сходни материали за многократна приложимост.
 Антарктида, микропластмаса и какъв брой рискова е за неповторимата екосистема на континента
Защо Антарктида разтревожи учените

Застрашен ли е континентът

И идващия път, когато просто решим да изхвърлим с лека ръка торбата от найлон, дано се замислим за това какво влияние ще има тя върху околната среда , върху самите нас и даже за идващото потомство. И че си коства да се опитаме да я използваме наново или най-малко да я отнесем до контейнера за рециклине.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР