Плановете на американския производител на чипове Nvidia Corp да продаде

...
Плановете на американския производител на чипове Nvidia Corp да продаде
Коментари Харесай

Продажбите на Nvidia за Huawei са застрашени

Плановете на американския производител на чипове Nvidia Corp да продаде технология на китайската Huawei ще бъдат осуетени, в случай че държавното управление на Съединени американски щати продължи с предлагането си за по-нататъшно ограничение на доставките до компанията, която е в черния лист. Това демонстрира проектодоклад на държавен реализатор, забелязан от Reuters.

Администрацията на Байдън обмисля ограничение на продуктите, които позволява на американските компании да доставят до колоса в телекомуникационно съоръжение Huawei Technologies Co, който беше прибавен към черния търговски лист на Съединени американски щати през 2019 година, само че който продължава да получава милиарди американски артикули според специфичен проект, прибавен от администрацията на Доналд Тръмп.

Предложеното изменение от 2023 година на лицензирането (от Министерството на търговията) евентуално ще има огромно икономическо влияние върху Nvidia “, съгласно извадки от черновата на отчета, като се базира на „ цената на чакащия лиценз “ на компанията.

Говорител на Nvidia отхвърли да разяснява документа, казвайки: „ Китайският пазар съставлява забележителна опция за полупроводниковата промишленост в Съединени американски щати. Въпреки че не сме в положение да разясняваме висящи претенции за лиценз, ние работим с клиенти и сътрудници по целия свят, с цел да съблюдаваме всички използвани контроли на износа и облекчаване на пазарното търсене. “

Високопоставен чиновник на Държавния департамент сподели, че документът е прелиминарен план, направен от реализатор, и отделът „ не би одобрил отчета в сегашната му форма “. Освен това се споделя, че държавното управление „ е написало и договорило голям брой отчети по този въпрос, основани на разнообразни непредвидени условия, които стигат до доста разнообразни изводи “.

Белият дом и Министерството на търговията отхвърлиха коментар. Huawei не отговори на искане за коментар от Reuters.

Документът демонстрира, че администрацията на Байдън се стреми да оцени въздействието върху американските компании на препоръчаните промени в политиката на Huawei преди да наложи нови правила, които биха могли да понижат плануваните потоци от доходи в миг, когато софтуерната промишленост към този момент се разклаща. Той също по този начин дава необикновена визия за политически сензитивния въпрос кои американски компании търсят бизнес връзки с Huawei, една от най-наказваните китайски компании във Вашингтон.

Докладът допуска, че Qualcomm евентуално ще понесе „ умерено икономическо влияние “ от смяната в политиката, за разлика от Huawei. Всъщност, загубата на достъп до модемните чипове на Qualcomm би имала по-голямо влияние върху Huawei, предвижда отчетът, защото Huawei „ разчита в огромна степен на модемните чипове на Qualcomm, с цел да поддържа своето предложение за смарт телефони “.

Qualcomm не отговори на искане за коментар.

Reuters заяви през 2021 година, че американски чиновници са одобрили заявки за лицензи на стойност стотици милиони долари за Huawei да купува чипове за своя разрастващ се бизнес с автомобилни съставни елементи, в това число съставни елементи за транспортни средства, като видео екрани и датчици, защото комерсиалните ограничавания осакатиха други бизнес посоки.

Huawei беше сложена в „ листата с юридически лица “ през 2019 година на фона на опасения, че може да шпионира американци и обвинявания, че краде интелектуална благосъстоятелност и нарушава глобите. Съединени американски щати изискват доставчиците да аплайват за специфичен лиценз, който нормално се отхвърля, когато продават американски артикули на компании в листата. Но администрацията на Тръмп вкара по-мека политика за Huawei, блокирайки достъпа му до 5G чипове, само че позволявайки други продукти, като 4G чипове, да бъдат изпращани до китайската компания.

Висшият чиновник на Министерството на търговията за надзор на износа, Алън Естевес, сподели тази седмица, че политиката от ерата на Тръмп, позволяваща американска технология под „ 5G равнище “ да бъде доставяна на Huawei, е „ в развой на оценка “.

Но източници споделят, че има разнообразни отзиви в администрацията за това до каква степен да се стигне: някои чиновници се застъпват за блокиране на всички лицензи за снабдители на Huawei и лишаване на съществуващите позволения, до момента в който други желаят да разширят рестриктивните мерки единствено за 4G чиповете и други целеви технологии в бъдеще.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР