Планкът е едно от най-ефективните упражнения. Извършва се без необходимост

...
Планкът е едно от най-ефективните упражнения. Извършва се без необходимост
Коментари Харесай

Какво е „планк“ и защо това упражнение покори света?

Планкът е едно от най-ефективните извършения. Извършва се без нужда от уреди, изисква малко време и дава невероятни резултати за относително малко време.

Това, което би трябвало да направиш, е да заемеш позиция за лицева опора с сложени на земята длани и лакти, сгънати под 90°. Упражнението се състои в това да задържиш в тази позиция дълготрайно време (колкото можеш по-дълго).

Ето какво ще се случи с тялото ти, в случай че правиш това упражнение всекидневно:

1. Подобрява цялостната ти устойчивост

Планковете са съвършено упражнение, защото натоварват главните мускулни групи като коремните (прав, напречен и външен кос) и седалищните. Укрепването на всеки един от тези мускули е от голямо значение освен за външния тип, само че и за издръжливостта и силата ни като цяло. Напречният коремен мускул усилва способността за повдигане на тежки предмети. Правият коремен мускул усъвършенства спортните достижения, изключително такива, свързани със скачане. Това е мускулът, който образува коремните плочки. Външният кос мускул пък усъвършенства способността за устойчиво странично навеждане и завъртане. Седалищните поддържат гърба и ти дават крепко и добре завършено дупе.

2. Намалява риска от пострадване на гърба и гръбнака

Планковете освен ти дават опция да заздравиш мускулите си, само че и не натоварват гърба. Това упражнение доста понижава болките, укрепва мускулите и обезпечава постоянна опора за целия ти тил, изключително в горната му част.

3. Забързва метаболизма

Планковете са прелестен метод да предизвикаш цялото си тяло. Ако правиш това упражнение всекидневно, ще изгориш доста повече калории, в сравнение с с по-традиционни коремни извършения като коремните преси. Мускулите, които ще укрепиш с всекидневно правене на планкове, ти подсигуряват по-голям енергиен разход, даже да водиш затънал метод на живот. Това е изключително значимо, в случай че голяма част от деня ти минава седнала пред компютъра. Освен това, ежедневната десетминутна стратегия извършения преди или след работа освен ще усили метаболитния темп, само че и ти подсигурява, че той ще е висок през цялото денонощие (дори до момента в който спиш).

4. Коригира стойката

Планковете сензитивно усъвършенстват способността ти да стоиш изправена. Мускулите в региона на корема имат голямо въздействие върху цялостното положение на врата, раменете, гърдите и гърба. Укрепването им ще ти помогне да поддържаш вярна стойка от самото начало.

5. Подобрява салдото

Опитай се да застанеш на един крайник, като се задържиш изправена няколко минути! Започваш ли да залиташ още след първите няколко секунди? Може би изглеждаш като пияна, без да си близнала и една глътка алкохол. Ако в действителност е по този начин, това евентуално се дължи на обстоятелството, че коремните ти мускули не са задоволително мощни, с цел да ти оказват помощ да запазиш салдото, от който се нуждаеш. Подобряването на салдото посредством планкове (особено странични) ще помогне на представянето ти в съвсем всяка спортна интензивност.

6. Увеличава гъвкавостта

Гъвкавостта е една от основните награди, които печелиш за тялото си, правейки планкове. Тази форма на извършения уголемява и разтяга всички задни мускулни групи – плещи, плешки и ключица, както и подколянното сухожилие, свода на стъпалата и пръстите на краката. Ако редуваш общоприети със странични планкове, това ще ти помогне да укрепиш в допълнение косите коремни мускули.

7. Стимулира мозъчната активност

Планковете имат характерен резултат върху нервите, което ги прави отлично средство за възстановяване на настроението. Как? Ами те разтягат мускулни групи, които способстват към напрежението и напрежението в тялото ни. Просто намерения за това: седиш на стола вкъщи или в офиса през целия ден; мускулите на бедрата ти се схващат; краката ти натежават заради обстоятелството, че през целия ден седиш прегърбена; в раменете ти се натрупва напрежение заради обстоятелството, че си била наведена. Това са фактори, които способстват за натрупването на стрес върху мускулите и нервите. Добрата вест е, че планковете освен успокояват мозъка ти, само че те оказват помощ и при лекуване на тревога и признаци на меланхолия. Естествено, можеш да наблюдаваш невероятния резултат само и единствено в случай че ги добавиш към ежедневната си стратегия.

Инфо: Evita.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР