Планината Свастика в Орегон получава името си много преди нацистите

...
Планината Свастика в Орегон получава името си много преди нацистите
Коментари Харесай

Планината Свастика в Орегон ще има ново име

Планината Свастика в Орегон получава името си доста преди нацистите да се изкачат на власт – и през доста години от този момент, по незнайни аргументи, името се резервира. Но в този момент деятелите упорстват то да се промени.

Бордът за географски имена на Орегон – комитет от доброволци, претрупан с преименуването на пейзажни и водни тела в Орегон – удостовери, че високата 1279 метра планина, ситуирана в Националната гора Умпка на Орегон, евентуално ще бъде наречена планина Хейло.

Промяната идва частично с помощта на жителката на Орегон Джойс Макклейн, която за първи път научава за злополучно кръстеното нагорнище, откакто прочита репортаж в новините през януари за двама туристи, които са избавени от снежна стихия в планината Свастика.

„ Не можех да допускам какво чета и по тази причина взех решение да направя нещо по въпроса “, споделя Макклейн пред телевизия KEZI-TV.

„ Това не е доста известна планина и почтено казано, не знаех, че има такава “, споделя Кери Тимчук от Oregon Historical Society пред Дъстин Джоунс от NPR. „ Това е в национална гора, недостъпна за доста хора като планините Худ или Сейнт Хелън. Не е доста известна в целия щат; по-голямата част от хората евентуално даже не са знаели, че е там. “

По времето, когато животновъдът Клейтън Е. Бъртън взема решение да маркира добитъка си със свастиката – знак, който на санскрит се превежда като „ благоденствие “ – тя има друго значение от това през днешния ден. Използвана е от дълго време от доста религии и се е считала за знак на шанс. Дори в годините, директно предшестващи нацистка Германия, може да се откри на всички места – от продуктите на Coca-Cola до периодиката на Скаутите и Клуба на девойките в Америка. Свастиката даже се появява през Първата международна война, когато членове на американска пехотна дивизия я носят на раменете си.

Значението зад нея се трансформира, несъмнено, откакто тя се свързва с нацистите. В края на 19 век немският археолог Хайнрих Шлиман открива признака на мястото на антична Троя и допуска, че това е „ важен набожен знак на нашите далечни предшественици “, съгласно Мемориалния музей на Холокоста в Съединените щати. След това расистки групи стартират да поясняват свастиката като знак на „ арийската еднаквост “ и нацистката партия публично я приема като собствен знак през 1920 година Тя към момента се употребява от днешните расисти.

Въпреки че планината Свастика няма връзка с нацизма или превъзходството на бялата раса, публични лица считат, че смяната е от дълго време закъсняла. Първоначално Макклейн предлага името Умпка по индианското племе, което първо е живяло там. Дейвид Люис, родов историк, предлага да го преименува на планината Хейло (от англ. ез. – ореол) по името на вожда Халито, лидер на племето Йонкала Калапуя, който е живял на към 32 километра от планината. В последна сметка Макклейн избира планината Хало и отдръпва предлагането си. Окончателното решение за преименуването ще бъде взето през декември.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР