Планетолози са установили, че разликите в минералния и химичния състав

...
Планетолози са установили, че разликите в минералния и химичния състав
Коментари Харесай

Планетолози откриха причината за асиметрията на Луната

Планетолози са открили, че разликите в минералния и химичния състав на скалите на забележимото и тъмното полукълбо на Луната се дължат на обстоятелството, че огромен метеорит е паднал на южния му полюс малко след образуването ѝ. Заключенията на учените са оповестени от научното списание Nature Geoscience.

„ Нашите калкулации демонстрират, че рухването на огромен метеорит на жния полюс на Луната в региона на басейна Южен полюс – Ейткън, би трябвало да е „ смесило “ лунните базалти по специфичен метод и да ги е преместило към забележимото полукълбо на Луната. Ако нашата доктрина е вярна, то в скалите, които луноходът „ Чанъе-5 “ събра в Океана на бурите, ще има доста исполин и редкоземни метали “, пишат учените.

Обратната страна на Луната, за разлика от нейната релативно " плоска " забележима страна, е покрита с доста хълмове, пукнатини и кратери. Измерванията демонстрират, че забележимата част на Луната е видимо по-тежка от невидимата, а скалите в двете половини на спътника се разграничават доста една от друга по химичен, изотопен и минерален състав.

Група планетолози от Университета за просвета и технологии в Макао (Китай) са разкрили, че всички тези разлики са зародили след рухването на огромен метеорит на южния полюс на Луната в ранните столетия на съществуването ѝ. Учените стигнали до това умозаключение, откакто анализирали данните, събрани от китайския луноход " Юйту-2 " и орбиталните сонди в приполярните региони.
Геоложка история на раждането на Луната
Данните демонстрират, че мантийните скали в покрайнините на така наречен басейн Южен полюс-Ейткън, най-големия кратер на лунната повърхнина с диаметър 2400 км, доста се разграничават по състав и външен тип от прилежащите региони на земния сателит. По-специално те съдържат извънредно ниски равнища на редкоземни метали, както и илменит и други скали, съдържащи огромни количества исполин и торий.



Южен полюс-Ейткън. Снимка: NASA/GSFC/Arizona State University
Япония събира астронавти за полет до Луната
Японският министър председател Фумио Кишида е обявил, че страната ще изпрати свои астронавти на Луната като част от по-широка стратегия за сътру...
Прочети повече
В същото време учените открили, че най-високите концентрации на тези детайли и скали са следени на противоположната страна на Луната, в северозападните региони на нейното очевидно полукълбо. Това навело учените на мисълта, че и двете аномалии са свързани с едно и също събитие - рухването на великански метеорит, след което е зародил Южен полюс-Ейткън. Това се е случило преди към 4,3 милиарда години.

Водени от тези съображения, планетолозите пресметнали последствията от рухването на огромен метеорит на Луната в последните моменти от нейното образуване, когато недрата ѝ към този момент били отчасти изстинали. Създаденият от тях компютърен модел удостоверил, че конфликтът с Луната даже на относително дребни метеорити е трябвало да разтопи още веднъж недрата на земния сателит и да породи основни разлики в разпределението на тези скали в нейната тога, които съдържат исполин, торий и редкоземни метали.
Луната не е черна и бяла, просто наподобява така
Следи от това " разбъркване " в недрата на Луната съгласно учените би трябвало да се съдържат в проби от лунния Океан на бурите, доставени на Земята през декември от задачата „ Чанъе-5 “. Учените се надяват, че с помощта на тяхното проучване ще съумеят да потвърдят тази доктрина или да намерят друго пояснение за разликите в минералния, химическия и изотопния състав на забележимото и противоположното полукълбо на Луната.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР