Планът за действие срещу дезинформацията, подготовката на предстоящата редовната министерска

...
Планът за действие срещу дезинформацията, подготовката на предстоящата редовната министерска
Коментари Харесай

Дезинформацията е изпитание пред сигурността, заяви Захариева в Брюксел

Планът за деяние против дезинформацията, подготовката на идната постоянната министерска среща ЕС-Лига на арабските страни, съдействието сред Европейски Съюз и АСЕАН бяха главните тематики на първото за годината съвещание на Съвет "Външни работи ", което се организира през днешния ден в Брюксел. Българската делегация бе ръководена от министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Ръководителите на европейската дипломация продължиха полемиката по построяването на изчерпателен и съгласуван отговор против дезинформацията. Обсъдиха използването на съответни ограничения въз основа на Плана за деяние на Европейски Съюз от 5 декември 2018 година с фокус върху външните аспекти на оправянето с предизвикването.

"Благодаря на Федерика Могерини за тази навременна полемика. Приемането на Плана за деяние е първата значима крачка, само че в този момент би трябвало да се фокусираме върху осъществяването на заложените ограничения. Съгласни сме с страните, които окачествяват дезинформацията като едно от най-големите провокации за сигурността на Съюза ", съобщи Екатерина Захариева.

По време на полемиката стана ясно, че звеното за стратегическа връзка в страните от Източното партньорство е разкрило близо 4700 случая на дезинформация, като Европейски Съюз е нараснал общия бюджет за битка с хибридните закани и дезинформационни офанзиви на 5 млн. лв..
Министрите бяха единни, че е належащо освен навреме откриване на случаите на дезинформация, само че и общественото им разкритие, като в тези старания никоя страна не може да се оправи сама. Изтъкнато бе, че Европейски Съюз ще взаимодейства по тази тематика с НАТО и с Г-7.

Бяха наранени въпросите и за възможната концепция в бъдещата Европейска комисия да има комисар с сектор битка с дезинформацията и бяха дадени образци за акции с подправени вести като фотосите от времето на Пиночет, представяни като принуждение на испанската полиция над каталунски сепаратисти.

Министрите на външните работи от Европейски Съюз поддържаха и предлагането за стимулиране на самостоятелна и качествена публицистика, като акцентираха спазването на значими правила като инспекцията на източниците на информация. Подчертано бе, че Европейски Съюз е подложена на дезинформационни акции от разнообразни направления и би трябвало да сме подготвени да реагираме към всяка една от тях.

Министрите на външните работи обмениха отзиви по отношение на връзките на Европейски Съюз със страните от Лигата на арабските страни. Те приветстваха идните през февруари 2019 година срещи на министерско и лидерско ниво, като акцентираха нуждата от открит разговор сред двата района по необятен кръг въпроси. Акцент в полемиката бе подложен върху напъните за прогрес в решаването на районните спорове и рецесии, както и върху опциите за задълбочаване на съдействието сред Европейски Съюз и Арабската лига в сфери като битка с тероризма, миграция, ръководство на рецесии, предварителна защита на спорове.

Съветът организира подготвителна полемика по плануваната за по-късно същия ден 22-ра среща на външните министри ЕС-АСЕАН. Бяха признати изводи, които приветстваха постигането на кардинално единодушие за издигането на връзките сред двата района на равнище стратегическо партньорство като израз на интензивното съдействие и взаимните упоритости за по-нататъшното му задълбочаване. Дискусията удостовери предпочитаното значение на сферите сигурност, съгласуваност, търговия, стопанска система, вложения.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР