Планът на Лондон да таксува шофьорите на замърсяващи автомобили предизвиква протести и разпалва политически страсти

...
Пътните камери в Лондон са атакуваниОт JILL LAWLESS Associated Press,
Коментари Харесай

Пътните камери в Лондон са атакувани

От JILL LAWLESS Associated Press, 29 август 2023 г., 3: 00 AM

ЛОНДОН -- Камерите за движение в Лондон са атакувани. Полицията казва, че стотици камери за четене на регистрационни номера са били повредени, изключени или откраднати от противниците на таксата срещу замърсяване на по-старите превозни средства, която влиза в сила в метрополията във вторник.

Вандализмът на бдителите, наричащи себе си Blade Runners, показва, че емоциите са връхлетяли в градската зона с ултра ниски емисии. Кметът на Лондон казва, че мярката ще намали замърсяването на въздуха, което е свързано с около 4000 смъртни случая годишно в британската столица. Критиците казват, че това е грабеж на пари, който ще накаже жителите на предградията, които зависят от колите си за работа и основни пътувания.

„Камерите ще продължат да падат“, прогнозира Ник Арлет, който организира протести срещу таксата за чист въздух и казва, че нито одобрява, нито осъжда саботажа „Хората са ядосани.” замърсяването на въздуха и намаляването на използването на автомобили се превърнаха в политическа възпламенителна точка. Поддръжниците казват, че циничните политици и теоретиците на конспирацията се възползват от съпротивата срещу плановете. Консервативното правителство атакува данъка върху превозните средства в Лондон, което доведе до обвинения, че се отказва от зелените обещания.

Планът на Лондон, известен като ULEZ, налага 12,50 паунда (около $16) дневна такса за повечето коли и ванове на газ, произведени преди 2006 г. и за дизелови превозни средства преди 2015 г. Въведен в центъра на Лондон през 2019 г., той беше разширен през 2021 г. до вътрешните предградия на града. От вторник той обхваща целия голям Лондон, включително разтегнатите външни предградия, където живеят повече от половината от 9-милионното население на града.

Кметът Садик Хан казва, че разширяването означава „5 повече милиони лондончани могат да дишат по-чист въздух.“

Но това предизвика силна съпротива от някои жители на предградията, които казват, че наказва работещите хора на фона на цената на живота свиване, при което инфлацията достигна 11% в края на миналата година, тъй като цените на храните и горивата скочиха. Външен Лондон има по-високи нива на притежаване на автомобили и по-малко обществен транспорт от центъра на града.

„Това ще направи бедните хора по-бедни“, каза Анна Остин, която казва, че разчита на 15-годишната си дизелова кола, за да стигне до работа и да закара децата си на училище.

„Нямам пари да платя глобите, нямам пари, за да заменя колата си“, каза Остин, който се присъедини към неотдавнашен протест на няколко десетки противници на ULEZ до натоварен път в Южен Лондон. Някои преминаващи шофьори свириха силно, когато бяха насърчени да „бипнат за свобода“.

Налогът срещу замърсяването изстреля националния политически дневен ред през юли, когато управляващите консерватори неочаквано спечелиха специални избори във външния лондонски квартал Ъксбридж чрез кампания срещу таксата, въведена от кмета Хан, член на опозиционната Лейбъристка партия.

Оттогава министър-председателят Риши Сунак поиска преразглеждане на кварталите с нисък трафик - често местно противоречиви зони, където е забранено движението на автомобили по някои жилищни улици - и осъди лейбъристите като враждебни към шофьорите. Той също така одобри ново проучване на нефт и газ в Северно море, което доведе до обвинения, че Обединеното кралство отстъпва от ангажиментите си за климата.

Правителството на Сунак казва, че остава решено да забрани продажбата на нови газови и дизелови автомобили до 2030 г. и да достигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Лейбъристите бяха разтърсени от резултата от Ъксбридж, въпреки голямата им преднина в проучванията на общественото мнение в цялата страна. Лидерът на партията Кийр Стармър призова кмета на Лондон да „помисли“ върху разширяването на ULEZ. Хан отказа да отлага, но разшири програма за скрап, която предлага на жителите на Лондон до 2000 паунда (2500 долара) за замяна на стари превозни средства. Противниците казват, че парите далеч не са достатъчни.

„Признавам, че има някои лондончани с искрени притеснения“, каза кметът. „Моята работа е да се опитам да отговоря на тези опасения и аз го правя.“

Въздухът в Лондон, град, наричан някога Големия дим, става по-чисто¸ въпреки че въздействието на ULEZ се обсъжда. Проучване от 2021 г. на Imperial College London предполага, че зоната е имала сравнително малък ефект върху замърсяването на въздуха през 12-те седмици след пускането й в централен Лондон. Но изследване, публикувано от кметството през февруари, установи, че емисиите на вредни азотни оксиди са с 26% по-ниски в района на ULEZ от 2019 г., отколкото биха били без него, а емисиите на прахови частици са с 19% по-ниски.

„Ние знаем, че зоните с ниски емисии работят“, каза Саймън Биркет, директор на кампанията Clean Air в Лондон, твърдейки, че „големите проблеми се нуждаят от големи решения.“

Противниците на ULEZ включват профсъюзи и обикновени лондончани, но поддръжниците на плана казват, че някои от протестите са предизвикани от екстремисти. Хан каза пред радиостанция LBC миналата седмица, че опозицията е била „въоръжена“ от „хора, които вярват в теории на конспирацията“. вън” и много плакати атакуваха лично първия мюсюлмански кмет на града, понякога с груби думи. Няколко протестиращи посочиха Хан като марионетка на по-големи сили, включително Световния икономически форум и ООН, които според тях се стремят да контролират обществото. Някои също така изразиха съмнение относно степента на предизвиканото от човека изменение на климата.

Една група, участваща в протестите¸ Заедно, беше създадена през 2021 г. за кампания срещу блокирането на коронавирус и ваксината мандати. Оттогава насочи вниманието си към квартали с нисък трафик, схеми за чист въздух и планове за цифрови валути на централната банка.

Съоснователят Алън Милър казва, че не е теоретик на конспирацията, но че по отношение на всички тези проблеми обществото се чувства „игнорирано и третирано с презрение“ от политици и бюрократи.

Други европейски градове имат различни резултати с планове за справяне със замърсяването на въздуха. Мадрид има подобна зона с ниски емисии като Лондон, докато Париж наскоро отложи за 2025 г. забраната за дизелови и по-стари бензинови автомобили, която трябваше да започне тази година.

Поддръжници от плана на Лондон се надяват, че съпротивата ще отшуми с времето. Но Тони Травърс, професор по управление в Лондонското училище по икономика, каза, че очаква да види политици да се възползват от този „класически проблем с политическия клин“ на националните избори следващата година.

„Използването на автомобили и свободата да ги използваш и къде хората могат да шофират имат страхотен пробив по начин, по който много други проблеми не го правят“, каза Травърс. „Може ли про- и анти-мотористите да бъдат превърнати в тема за общите избори? Мисля, че ще бъде.”

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР