Планът на Китай беше публикуван от външното министерство на страната

...
Планът на Китай беше публикуван от външното министерство на страната
Коментари Харесай

Китай представи на Путин ”мирен план” в 12 точки frognews.bg

Планът на Китай беше оповестен от външното министерство на страната в деня, отбелязващ годишнината от съветското навлизане в Украйна. В документа се приканва още за преустановяване на западните наказания против Русия, за основаване на филантропични коридори за евакуация на цивилното население и за предприемане на стъпки за гарантиране на износа на зърно, откакто нарушаванията доведоха до скок на международните цени на храните през предходната година.

" Конфликтите и войните не са от изгода за никого ", се споделя в изказването на Министерството на външните работи в Пекин. В него обаче на никое място не се загатва за евакуиране на нападателните съветски войски от територията на Украйна. " Всички страни би трябвало да запазят разсъдък и въздържаност, да заобикалят разпалването на огъня и изострянето на напрежението и да предотвратят по-нататъшното утежняване на рецесията или даже излизането ѝ отвън надзор ".

" Всички страни би трябвало да поддържат Русия и Украйна да работят в една и съща посока и да възобновят директния разговор допустимо най-бързо, тъй че последователно да се деескалира обстановката и в последна сметка да се реализира изцяло преустановяване на огъня ", настояват китайските управляващи. Предложението доразвива отдавнашните позиции на Китай, в това число " дейно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни ". Според документа - сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством разширение на военните съюзи.

Планът също по този начин приканва за преустановяване на " манталитета на Студената война " - общоприетият термин на Пекин за това, което той смята за световно владичество на Съединени американски щати и тяхната интервенция в делата на други страни. Според Китай „ разговорът и договарянията “ са единственият благонадежден метод за разрешаване на „ украинската рецесия “.

Призовава се още за поддържане на сигурността на нуклеарните централи, като Пекин е срещу въоръжените набези против нуклеарни обекти. Не може да се употребяват нуклеарни оръжия, нито да се води война с тях, гласи още документът. „ Противопоставяме се на създаването и потреблението на биологични и химически оръжия “, прибавят от китайското Министерство на външните работи. Пекин, който твърди, че е с неутрална позиция, има " безгранични " връзки с Русия и отхвърля да подлага на критика нашествието на Москва в Украйна или даже да я назове като такава. Китай също по този начин упрекна Запада, че е предизвикал спора и " раздухва пламъците ", като дава оръжия на Киев.

Първият посланик на Пекин Ван И посети Москва тази седмица и даде обещание задълбочаване на връзките сред Китай и Русия. Съединени американски щати считат, че китайците имат проект да доставят руснаците с оръжия, само че Пекин отхвърля.

Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли, че страната му е подготвена на териториални отстъпки по отношение на Русия. Той съобщи, че с Путин не може да се води разговор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР