Планът на Европейския съюз за правата на децата, тяхното благосъстояние,

...
Планът на Европейския съюз за правата на децата, тяхното благосъстояние,
Коментари Харесай

Представители на Съвета на децата към председателя на ДАЗД се включиха в събранието на Платформата на ЕС за детско участие

Планът на Европейския съюз за правата на децата, тяхното богатство, психологично здраве, достъп до качествени услуги и основаване на среда, която разрешава на всички деца да учат, порастват, реализират и употребяват своите права, са единствено част от тематиките в дневния ред на Общото заседание на Платформата на Европейския съюз за детско присъединяване, което се организира в гр. Брюксел.


България е показана от членове на Съвета на децата към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето и специалисти от Агенцията. Емили Караколева, ръководител на Съвета на децата и представител на област София-град, Адрияна Вашева от област Варна, Вениамин Величков от област Монтана и Андон Георгиев от област Пазарджик се включиха интензивно във всички панели и сесии на форума.

С доста възторг децата и възрастните участваха в панела „ Създаване на връзки сред поколенията “, чиято цел беше всички дружно да обсъдят и намерят верния метод за по-лесно другарство и обща работа между тях, без значение възрастовата разлика.

По време на сесията „ Европейски съюз, аз и вие “, чийто фокус беше да се срещнат участниците какво е детското присъединяване във всяка страна от Европейски Съюз, ръководителя на Съвета на децата към Емили Караколева показа неговата активност. Пред делегатите тя съобщи, че българските деца имат опция да показват своето мнение, хрумвания и да споделят вижданията си, точно посредством Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД. Тази година Съвета отбелязва своя 20-годишен празник, акцентира още Емили и описа за част от самодейностите на детския съвещателен орган у нас. Децата участваме в разнообразни съвещания, както на локално, по този начин и на национално и интернационално равнище, акцентира тя.

Програмата на Общото заседание на Платформата на Европейския съюз за детско присъединяване включваше и работа в пет обособени тематични работилници – „ Правата на децата “, чиято цел беше разискване какъв е проекта на Европейски Съюз за правата на децата, за благосъстоянието, психологичното здраве, достъп до услуги за грижи, свободното им време и здравословното хранене. Участие в това разискване взеха Адрияна Вашева и Андон Георгиев, които бяха натоварени и с виновната задача да са представители на подгрупата, отнасяща се за образованието на децата в страните членки. Те обясниха, че връстниците им споделят мнението за повече образователни часове с практическа устременост.

„ Деца за по-справедлива и по-зелена Европа “ беше друга тематична работилница. Какво прави Европейския съюз в битката с принуждение над деца онлайн и офлайн, какви са правата на децата идващи в Европейски Съюз сами или с компаньон, за какво детския глас е извънредно значим за предотвратяването на всевъзможен тип принуждение беше фокуса на полемиката в работилницата „ Защита от принуждение “.

Председателят на Съвета Емили Караколева и специалисти от ДАЗД интензивно се включиха в работилницата на тематика „ Съвместно основаване на съвещания “, където главен акцент беше по какъв начин и какви действия се провеждат на локално равнище в страните членки, които да са потребни за детското включване.

В заключителната сесия децата показаха работата и предложенията в панелите. Участие в нея взеха Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за демокрацията и демографията, Ева Копач, координатор на Европейския парламент по правата на децата и заместник-председател на Парламента и Дидие Рейндерс, Европейски комисар по правораздаването.

Представителят от Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД Адриана Вашева се включи и в снимането на видео материали на тематика " Защо е значимо детското присъединяване ", отдадени на събитието, като в своето изявление тя съобщи, че децата би трябвало да имат глас във взимането на решенията, които ги касаят, тъй като те най-добре знаят през какви проблеми и компликации минават. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР