Планът на Австралия за разработване на флотилия от тихи ядрени

...
Планът на Австралия за разработване на флотилия от тихи ядрени
Коментари Харесай

Австралия пред дяволски сложна задача с ядрените подводници

Планът на Австралия за създаване на флотилия от тихи нуклеарни подводници може да се окаже това, което министър-председателят Антъни Албанезе назова най-голямата единична военна инвестиция в историята на страната.

Но специалистите настояват, че това ще значи дълго и " демонски мъчно " начинание. Ето някои съществени провокации, пред които е изправена Канбера, до момента в който се пробва да трансформира армията си и да вкара " лодките във водата ":

В продължение на повече от десетилетие Австралия счита, че новият флот от подводници е ключът към решаването на загадката за запазване на 34 000 км брегова линия и въздържане на възможни врагове.

Но откакто няколко следващи държавни управления похарчиха милиарди долари, с цел да търсят японски, немски, френски и други плавателни съдове, които да заменят остарелия флот от клас " Колинс ", Канбера стартира 2023 година с нищо.

Дали този австралийско-британо-американски план ще донесе съответни резултати, ще зависи частично от политическата воля, споделя Дейвид Андрюс, анализатор на военната тактика в Австралийския народен университет.

" Ще минат три държавни управления - и доста мандати на държавни управления в бъдеще, преди някои от тези неща да бъдат фактически доставени ", сподели той за Агенция Франс Прес. " Това не е голословно, само че би трябвало да стартираме с отворени очи. "

В Австралия към този момент се задават въпроси за преимуществата на проекта, за нарасналата взаимозависимост от Съединените щати и за това дали едно ново президентство на Доналд Тръмп или друга дясна републиканска администрация би приела договорката.

" Абсолютно ", упорства посланикът на Съединени американски щати в Австралия Каролин Кенеди, като показва " мощната двупартийна поддръжка в Конгреса ".

Някои американски законодатели към този момент се опълчиха на изпращането на чувствителни нуклеарни технологии и единствено доста самоуверен специалист може да допусна какво би направил 45-ият президент, в случай че се върне в Белия дом.

Австралия е една от най-богатите страни в света, само че с великодушните данъчни облекчения и обществените разноски, които към този момент усилват недостига, голямата цена на подводниците няма да бъде покрита елементарно.

Предвижда се подводниците да костват към 40 милиарда щатски $ през идващото десетилетие. Но за 30 години цената може да доближи близо четвърт трилион щатски $ - или към 15 % от миналогодишния БВП.

" Това е огромна инвестиция, само че значима инвестиция, която ще донесе голяма възвръщаемост за нашата страна, за нашата сигурност и за нейната стопанска система ", съобщи австралийският ковчежник Джим Чалмърс.

Правителството се надява, че планът ще посее семената за развиване на цели промишлености в крайбрежните градове като Аделаида и Пърт - и ще сътвори 20 000 работни места, компенсирайки част от разноските.

Ядреното задвижване предлага огромни преимущества за Австралия във връзка с скоростта, обсега, гъвкавостта и скритостта. Казано по-просто, нуклеарните подводници могат да се движат по-дълго време, без да излизат постоянно на повърхността, както дизеловите им аналози.

Но те също по този начин изискват голяма инфраструктура, индустриална база и експертен опит, с цел да бъдат създадени, издигнати, снабдени с личен състав и поддържани.

Андрюс споделя, че Австралия всъщност построява високотехнологична нуклеарна индустриална промишленост от нулата.

" Съществуват опасности, свързани с метода, по който управляваме тази работна мощ, построяваме индустриалните линии, управляваме доставките и поддръжката ", добави той.

" В момента нямаме огромен потенциал да образоваме хора за нуклеарни физици и нуклеарни инженери, както и за други профилирани длъжности, които ще са ни нужни за употребата на тези подводници. "

Планът на Австралия, Англия и Съединени американски щати включва метод за превъзмогване на дефицита на нуклеарно ноу-хау.

Австралия ще закупи най-малко три атомни подводници от Съединени американски щати, като по този метод ще завоюва време, до момента в който страната създаде уреди и се научи по какъв начин да строи свои лични подводници.

Експертът по интернационална сигурност от Австралийския народен университет Джон Блаксланд съобщи, че планът е " демонски комплициран, само че не и неизпълним ".

Проектът е обвързван с военни преимущества, само че и с дипломатически разноски.

Сделката разтревожи някои от най-големите районни съдружници на Австралия, като Индонезия и Малайзия се питат дали тя може да ускори конкуренцията в нуклеарното въоръжаване в Азиатско-тихоокеанския район.

Присъствието на нуклеарни подводници разтревожи и тихоокеанските острови, които към момента са белязани от спомените за атомните опити през 50-те и 60-те години на предишния век.

Блаксланд, някогашен офицер от австралийската войска, съобщи, че австралийското държавно управление е прекарало много време в опити да успокои тези терзания.

" Правителството организира десетки диалози с министрите на защитата и външните работи в Югоизточна Азия и отвън нея, с цел да успокои страховете им и да ги убеди в нашата почтеност ", съобщи той.

Но най-големите проблеми могат да дойдат от Пекин, който е един от най-големите търговски сътрудници на Австралия и вижда в плана AUKUS ясна цел за закъснение на възхода на Китай.

" Това съставлява забележителен отпор на експоненциалния боен напредък на Китай ", споделя Блаксланд. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР