Пистата Монца навършва 100 години и ще празнува този крайъгълен

...
Пистата Монца навършва 100 години и ще празнува този крайъгълен
Коментари Харесай

100 години писта Монца: FIAT с награда за победата в първото състезание за Гран При на Италия

Пистата Монца навършва 100 години и ще чества този крайъгълен камък в историята си на 88-ата Гран При на Италия, която би трябвало да се организира в неделя, 11 септември Планираните церемонии включват връчването на премията на марката FIAT, която завоюва първото съревнование за Голямата премия на пистата на 10 септември 1922 година с именития 6-цилиндров FIAT 804, ръководен от Пиетро Бордино.

Пистата Монца навършва 100 години като третата най-стара писта в света, която към момента се употребява, и най-старата в Европа. Подготвен е цялостен график от събития, с цел да означи този крайъгълен камък, на който се чакат над 300 000 гости идващия уикенд.

Община Монца също провежда поредност от исторически събития, в това число честване на марките – както коли, по този начин и мотоциклети – които са взели участие в първото Гран при, състезавано на пистата Монца преди век.

Честта да заеме най-високото ходило на подиума измежду колите се е паднала на FIAT, за неговия 6-цилиндров 804, ръководен от Пиетро Бордино (10 септември 1922 г.). Оборудван с 2,0-литров 6-цилиндров мотор с мощ 95 к.с., комбиниран с четиристепенна механична трансмисия, FIAT 804 можеше да доближи оптималната скорост от 170 км/ч и беше доста сложен за шофиране вследствие на лимитираното си тегло (650 килограма). Въпреки това Бордино съумя да укроти мощността на колата, увеличена за това съревнование до 112 к.с. като завоюва чиста победа над съперниците си.

Тази победа ще бъде припомнена през днешния ден вечерта на основния площад в Монца, с гала, на която Пиетро Мария Меда – вицепрезидент на ACI Milano и президент на EICMA – ще връчи възпоменателна плоча на представители на отдела за завещание.

Пощенска марка също беше издадена от Poste Italiane, с цел да отпразнува вековния празник, с репродукция на произведение на английския дизайнер Майкъл Търнър, изобразяващо миг от надпреварата, когато FIAT 804 – на напред във времето – се движи с висока скорост по правата, оградена от трибуните.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР