Пиринската билка е получила сертификат за лечебната си сила зад

...
Пиринската билка е получила сертификат за лечебната си сила зад
Коментари Харесай

Българският мурсалски чай – обявен за чудо в Германия и Япония

Пиринската билка е получила документ за лечебната си мощ зад граница.

Известният мурсалски чай ( Sideritis scardica ), разгласен за здравно знамение и именуван още алиботушки, е на път да превземе пазарите в Германия и Япония. Диворастящата му вариация е предпазена, само че у нас има производители, които са го култивирали и го отглеждат в специфични плантации.

В този бизнес са влезнали благоевградчанинът Стефан Спасов и Тодор Ташков, които към този момент 9 години отглеждат ферма от 8 дка с насаждението. Базата им се намира над хаджидимовското село Ново Лески, на 1200 м надморска височина, тъй като там е един от естествените ареали на разпространяване на билката.

„ Много трудоемко е да се отглежда тази просвета. Разчита се напълно на ръчен труд, наемаме и други хора. Теренът не разрешава потреблението на машини. Затова са нужни отлична организация, добра база и съзнателни служащи. Но трудът си заслужава, тъй като това е обичаен български артикул. Непрекъснато реинвестираме в производството ”, споделя благоевградският предприемач.

Той и съдружникът му съумели да пробият на немския пазар преди месец с помощта на нашенка, която е микробиолог в Германия и добре презентирала пиринския чай. Преди това в немска лаборатория са направени няколко проучвания на чая, които са потвърдили неговата лечебна мощ и той е получил документ, написа в. „ Труд “.

„ Надявам се, че скоро ще пробием и на други пазари, в този момент сме в договаряния с японска компания, с цел да изнасяме и там чай. Можем да увеличим двойно плантацията си при интерес от чужбина. Растението се бере един път в годината – през юни или юли. Ако е на 2000 м надморска височина, се бере през август ”, споделя още Стефан Спасов.

Пиринският чай се употребява като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, известен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, въздейства извънредно добре на отделителната и половата система.

Славата на билката зад граница се носи от няколко години, като чая пият съветският президент Владимир Путин и британската кралица Елизабет II.

Домашен лек от епохи

Чаят съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично дейни, поддържащи положителното здраве вещества. Местните хора от години го употребяват за домакински лек и го назовават здравно знамение.

Събирането на мурсалски чай от естествените залежи е неразрешено. Билката е включена в Червената книга на България със статут на заплашен за страната балкански ендемит. Продажбата на билки от обработен мурсалски чай е позволена.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР