Пилотираният космически кораб Crew Dragon на американската компания SpaceX с

...
Пилотираният космически кораб Crew Dragon на американската компания SpaceX с
Коментари Харесай

Астронавти полетяха със Спейс Екс към МКС

Пилотираният галактически транспортен съд Crew Dragon на американската компания SpaceX с четирима астронавти на борда полетя към Международната галактическа станция (МКС). Капсулата беше изстреляна с ракета "Фалкон 9 “ в 2.27 ч. българско време от галактическия център "Кенеди “ в Кейп Канаверал (Флорида).

Асошиейтед прес отбелязва интернационалния състав на екипажа. На борда на капсулата са един японец и трима американци. Командирът на полета е полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на Съединени американски щати. Двамата американци са капитан трети сан от военноморските сили Виктор Глоувър, първият негър астронавт на дълготрайна задача в Космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Те ще прекарат в Космоса шест месеца.

Основателят и началник на "Спейс Екс ", милиардерът Илон Мъск, бе заставен да следи изстрелването от отдалеченост, тъй като даде позитивна проба за ковид.

Скачването с Международната станция е планувано за 6 ч. българско време във вторник. На борда на станцията сега са космонавтите от Роскосмос - Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, и астронавтът от NASA Катлин Рубинс.

Частната американска компания поставя завършек на деветгодишната взаимозависимост на НАСА от Русия, откакто американските совалки бяха изведени от употреба. От 2011 година всички полетите към космоса бяха осъществявани с съветските кораби "Союз “, отбелязва Франс прес.

Историческото първо изстрелване

на пилотиран галактически транспортен съд на "Спейс Екс " беше на 30 май. Тогава компанията на Илон Мъск изведе в Космоса астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда на пилотирания от тях галактически транспортен съд "Дракон ". А това бе първото изстрелване на астронавти на НАСА от американска територия от близо десетилетие. Това е и първа задача, с която частна компания изпраща хора в орбита.

Компанията "Спейс Екс " създава ракети-носители, ракетни мотори, галактически апарати и други галактически системи. Тя е определена от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната галактическа станция.

Американската авио-космическа корпорация Space Exploration Technologies Corporation, известна като "Спейс Екс " (SpaceX), е основана в Хоторн, Калифорния. Тя е учредена и финансирана от южноафриканския милиардер и бизнесмен Илон Мъск - един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и основен изпълнителен шеф на Tesla Inc.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР