Пилотът на Ферари Карлос Сайнц записа най-доброто време в първата

...
Пилотът на Ферари Карлос Сайнц записа най-доброто време в първата
Коментари Харесай

Сайнц с най-добро време на старта на уикенда в Монако

Пилотът на Ферари Карлос Сайнц записа най-хубавото време в първата свободна подготовка преди Гран При на Монако, седми кръг за сезон 2023 във Формула 1. Самата първа подготвителна сесия по улиците на Монте Карло бе прекъсната авансово след случая на Алекс Албон на изхода от първия завой.

Тайландецът изтърва болида си в средата на кривата и се удари тежко в стената от външната страна на „ Сент Дево “, унищожавайки двете леви окачвания. Тъй като случаят на Албон се случи по-малко от 4 минути преди края на тренировката тя бе спряна и не бе възобновена. Това лиши водачите от една от лимитираните им благоприятни условия за подготвителни стартове този уикенд. Заради конфигурацията на пистата и бокса в Монако подготвителни стартове могат да се вършат само от стартовата решетка в края на всяка една от тренировките.

Иначе в самата подготовка Сайнц оглави класирането с време от 1:13.372, което той реализира с гумите медиум. Така испанецът победи с 0.338 секунди своя съотечественик Фернандо Алонсо, който също записа своя рекорден тур със приблизително твърдите смеси за този уикенд. 

Тройката в края на първия час за подготовка добави Люис Хамилтън, който изостана с 0.663 от Сайнц, също с медиум. За седемкратния първенец днешната подготовка бе първият късмет той да тества огромните усъвършенствания по W14, които Мерцедес дебютира този уикенд.

Миналогодишният победител в Княжеството Серхио Перес приключи първата подготовка на четвъртото място, изоставайки с 0.666 от Сайнц. Единственият представител на домакините Шарл Леклер остана пети, на 0.721 от своя съотборник във Ферари, а чак на шестото място се класира международният първенец Макс Верстапен. Нидерландецът имаше проблеми с държанието на своя болид върху неравностите на пистата в Монако в хода на цялата подготовка и ще се надя това да бъде поправено за втората подготовка по-късно през днешния ден.

Самата втора подготвителна сесия по улиците на Монте Карло ще започва в 18:00 часа българско време. Има огромна евентуално в нея присъединяване да не вземе Албон, защото вредите по неговия болид може да се окажат прекомерно огромни и механиците на Уилямс да не съумеят да ги отстранят в точния момент.

Инцидентът на тайландеца бе единственият по-сериозен подобен в границите на първата подготовка, която бе прекъсване общо два пъти. Първото прекъсване пристигна 20 минути преди удара на Албон, след контакт на Нико Хюлкенберг със стената на шикана след тунела. След този контакт задната лява джанта на немския водач на Хаас се отчупи и отломките от нея трябваше да бъдат събрани, което наложи късото прекъсване с червени знамена.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР