ПГ на ГЕРБ-СДС внася в енергийната комисия проект на решение

...
ПГ на ГЕРБ-СДС внася в енергийната комисия проект на решение
Коментари Харесай

ГЕРБ искат пълно компенсиране на болници, транспорт, храмове, общини, болници и ВиК сектора

ПГ на " ГЕРБ-СДС " внася в енергийната комисия план на решение за 100 % обезщетения на размера на нарастването на тока за организации, които не могат да си покрият сметките, тъй като не продават продукция, от социална изгода са и са на бюджетна прехрана, заяви на брифинг в Народното събрание Делян Добрев.

Става дума за църкви, джамии, ВиК бранша, превоз, общини, лечебни заведения. Парламентарната група ще внесе искане предлагането да се прегледа на изключително съвещание при започване на идната седмица и ще упорства още идната сряда да влезе и в пленарната зала.

Парите ще дойдат оттова, откъдето пристигнаха за ЕРП, само че право на ръководещите е да решат от кое място да ги вземат, уточни Добрев. Ще са нужни, по думите му, неведнъж по-малко средства, в сравнение с за обезщетенията на ЕРП.

Ако беше покрита най-малко част от сметките за ток през декември м.г. на хлебопроизводителите, да вземем за пример, те нямаше да вдигнат цената на хляба с един лев, продължи депутатът. Начин да намалиш инфлацията е като дадеш обезщетения за бизнеса, а безразборното харчене, планувано в бюджета за тази година, ще докара до още по-висока инфлация, акцентира той.

Радомир Чолаков сигнализира, че е действителна заплахата църквите, джамиите да затворят, тъй като не могат да си платят сметките, и напомни, че тази седмица енергийната комисия е отхвърлила предлагането на ГЕРБ-СДС те да бъдат обезщетени.

Най-драматично е ситуацията в лечебните заведения, най-много - в общинските лечебни заведения, означи някогашният здравен министър Костадин Ангелов. Увеличаването на цената на тока там води до неколкократно по-високи разноски, което значи, че близо половината от приходите ще отидат за ток, изясни той. По думите му, защото лечебните заведения не могат да усилват цени, да трансформират стойностите на клиничните пътеки, те или би трябвало да спрат да заплащат заплати на личния състав, или да не купуват консумативи. Държавата отсъства, опазването на здравето се неглижира, предстоят програмирани от държавното управление на Кирил Петков банкрути на лечебни заведения, съобщи някогашният здравен министър.

Заради непостижимо високите сметки за ток, има действителна заплаха от затваряне на домове за обществени услуги, като, да вземем за пример за остарели хора, предизвести Деница Сачева. Около 1300 са обществените услуги в страната, междинното нарастване в номинална стойност на тока при тях е сред пет и 10 хиляди лева, което е непостижимо, разяснява тя.

Ексминистърът на образованието Красимир Велчев също сигнализира, че в системата няма буфер. При учебните заведения и детските градини икономиите за спомагателни хонорари, за ремонт на спортни площадки, в този момент ще бъдат за покриване на сметките, уточни той.

Сходно е ситуацията в превоза, в общините, ВиК бранша, обявиха още представителите на ГЕРБ-СДС. Затова, по думите им, се постанова да бъде признат препоръчаният от тях механизъм за обезщетения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР