Петте най-големи икономики в Европейския съюз заявиха в петък, че

...
Петте най-големи икономики в Европейския съюз заявиха в петък, че
Коментари Харесай

Петте водещи икономики в ЕС ще въведат глобален данък и без Унгария

Петте най-големи стопански системи в Европейския съюз обявиха в петък, че ще вкарат световен най-малък корпоративен налог през идната година посредством " всички вероятни законови средства ", в случай че Унгария не се откаже от ветото си върху общо решение.

Унгария блокира приемането на най-малък корпоративен налог от 15% в последния миг през юни, проваляйки включването на Европейски Съюз в световното съглашение.

" Ако не бъде реализирано единогласие през идващите седмици, нашите държавни управления са изцяло решени да изпълнят уговорката си ", обявиха в взаимно изказване финансовите министри на Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия.

" Готови сме да използван световното минимално дейно данъчно облагане през 2023 година с всички вероятни законови средства ", прибавят те в изказването, оповестено в коридорите на неофициалния съвет на европейските финансови министри в Прага в петък.

Те не прецизираха каква форма може да одобри това, само че съгласно френски източници ще се употребява законовата опция за засилено съдействие, която изисква най-малко 10 страни да се обединят към избрана политика, с цел да стартира тя да се ползва от тях. По сходен метод сега работи европейската прокуратура, в която вземат участие 22 от 27-те еврочленки.

Данъкът може да се добави и на национално равнище от заинтригуваните да вземат участие страни.

" Данъчната правдивост е приоритет за Европейски Съюз ", сподели френският финансов министър Бруно Льо Мер, добавяйки, че промяната ще бъде приложена през идната година " или на европейско равнище, или на национално равнище ".

Унгария твърди, че утвърждението на проекта може да навреди на европейската стопанска система, само че някои европейски източници на Ройтерс са уверени, че Будапеща се пробва посредством ветото да окаже напън на Брюксел да утвърди проекта й за възобновяване - единственият, който още не е получил зелена светлина от Европейската комисия.

Минималният корпоративен налог е вторият от двустълбовата договорка, реализирана предходната година сред близо 140 страни за пренаписване на разпоредбите за трансгранично данъчно облагане, с цел да се регистрира по-добре по какъв начин огромните интернет компании могат да записват облаги в страни с ниски налози.

Министрите обявиха, че са " изцяло ангажирани " да завършат работата по първия дирек, за по-добро преразпределение на данъчните права сред държавните управления, за сключване на многостранна спогодба доникъде на 2023 година, прибавя Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР