Петролните пазари задълбаха отново надолу и достигнаха 21-годишно ценово дъно,

...
Петролните пазари задълбаха отново надолу и достигнаха 21-годишно ценово дъно,
Коментари Харесай

Петролните цени задълбаха 21-годишно дъно

Петролните пазари задълбаха още веднъж надолу и доближиха 21-годишно ценово дъно, поради блокираното от ковид търсене на суровината и опасенията, че потенциалът на предпазване на черното злато е по-малък от предлаганото на тържищата. След като в понеделник цените на американския лек нефт за пръв път в историята на търговията потънаха до негативни цени, във вторник министрите на петрола от обединението ОПЕК + организираха изключителна конференция за разискване на казуса, само че стана ясно, че не са взети никакви решения за нови ограничения за стабилизиране цените на нефта, съобщи Блумбърг в сряда.

Петролният картел реши да свие добива се с към 10 милиона барела дневно от месец май, само че и това редуциране няма да е задоволително да балансира унищоженото от пандемията търсене на петрола, което може да спадне до 30 млн. барела на ден.

В резултат на невижданата обстановката петролът Брент доближи най-ниски ценови дъна от 1999 година насам. Юнските фючърси се сринаха при започване на търговията с близо 25% до 15.98 $ за барел, откакто предходния ден се разделиха с още четвърт от цената си. След това цената се стабилизира на към 17 $ за барел, само че все пак сортът е на нови 12 на 100 под равнищата, на които бе закрита търговията във вторник.

Поевтиняването на американския лек недопечен нефт е малко по-сдържано, след отрицателните цени, докоснали за миг и минус 40 $, плащани от производителите на търговците, с цел да се отърват от количества, които няма къде да бъдат съхранявани. Сделките за доставка през юни на американския лек нефт в сряда се сключваха на цени от 10.80 за барел, след във вторник продажбите да малко вървяха на цена от 6.50 $ за барел.

" Това е невиждан срив на търсено. Никой до момента не е виждал нещо сходно ", разяснява Джеймс Макнейли от " Търд Бридж Груп ", представен от Блумбърг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР