Петролните пазари остават под сериозно напрежение по време на търговията

...
Петролните пазари остават под сериозно напрежение по време на търговията
Коментари Харесай

Петролът поскъпна до нови тригодишни върхове с оглед на напрежението в Близкия изток

Петролните пазари остават под съществено напрежение по време на търговията в четвъртък, като фючърсите на черното злато се търгуват покрай нови тригодишни върхове предвид на ескалацията на геополитическата рецесия в Близкия Изток и страховете от идни въздушни удари по обекти в Сирия.

Опасенията за продължителни търговски разногласия сред Съединени американски щати и Китай също способстват за нервността на международните финансови пазари и в частност на стоковите тържища.

Фючърсите на петрола вид брент с доставка през юни нарастват внимателно с 0,15% към 72,30 $ за барел, търгувайки се близо до тригодишния връх към 73,09 $, който беше доближат за малко по време на търговията в сряда вечерта след информация на Саудитска Арабия, че са били прихванати ракети ориентирани към столицата Рияд и откакто Доналд Тръмп предизвести Русия за идните въздушни удари по обекти в Сирия.

По същото време фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през май нарастнаха за секунди до 67,45 $ за барел, пробивайки над психическата преграда от 67 $ за пръв път от декември 2016-а година насам, преди да върнат обратно към 66,82 $, само че с растеж в границите на вчерашната търговия от 2 на 100. Днес тези фючърси се търгува малко над 67 $.

Вчерашното солидни рали на петролните фючърси с сред 1,4% и 2,0% беше реалност макар данни на Енергийната осведомителна администрация (EIA), които демонстрираха изненадващо увеличение на складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати за последната седмица с цели 3,3 млн. барела до 428,64 млн. барела.

Междувременно анализатори на английската банка Barclays покачиха техните прогнози за междинните цени на петрола през тази и идната година, акцентирайки че петролът вид брент ще остане да се търгува през април над 70 $ за барел предвид на засилващото се геополитическо напрежение.

" Геополитическото напрежение би могло да поддържа цените на петрола брент през април и май над 70 щатски $, само че ние допускаме с висока степен на възможност низходяща ценова промяна през втората половина на годината ", уточни Barclays в днешния си разбор.

Според банката междинната цена на петрола вид брент през 2018-а година ще доближи 63 $ за барел преди да спадне към 60 $ за барел през 2019-а година при предходни прогнози за цени надлежно от 60 $ и от 57 $ за барел. За американския лек недопечен нефт Barclays предвижда междинна цена от 58 $ за барел за 2018-а и от 55 $ за идната година.

Тези прогнози евентуално отразяват обстоятелството, че по-високите цени ще не престават да оказват помощ за увеличение на добивите на шистов нефт в Съединени американски щати, което би трябвало да ограничи възходящото придвижване на петролните фючърси след превъзмогване на актуалните геополитически шокове.

Трябва да се има поради, че през предходната седмица производството на недопечен нефт в Съединени американски щати доближи нов рекорден връх от 10,53 млн. барела дневно. По този метод Съединени американски щати трайно измества Саудитска Арабия като втория максимален експортьор на нефт, като пред него е единствено Русия, която понастоящем изпомпва малко под 11 млн. барела на ден. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР