Петимата български граждани, обвинени, че са част от руска шпионска

...
Петимата български граждани, обвинени, че са част от руска шпионска
Коментари Харесай

Обвинените в шпионаж в полза на Русия българи се явиха пред британския съд

Петимата български жители , упрекнати, че са част от съветска шпионска мрежа във Англия, натоварена със задачата да реализират наблюдаване и да получават информация за цели, се явиха посредством видеовръзка пред съд в Лондон във вторник, предава Ройтерс.

в скрит план " за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на врага за, накърняваща сигурността и ползите на страната " сред 30 август 2020 година и 8 февруари 2023 година

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бизер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова, всички български жители, живеещи в Лондон и Норфолк, са били задържани от полицията за битка с тероризма през февруари тази година.

На този стадий те не се пледирали нищо и бяха оставени в ареста до идващото им явяване пред лондонския съд на 13 октомври.

Русев, Джамбазов и Иванова към този момент бяха упрекнати в и би трябвало да се явят пред съда в четвъртък по тези обвинявания.

Описвайки обвиняванията, прокурорът Катрин Селби сподели пред Уестминстърския магистратски съд, че обвинените са упрекнати, че са част от проведена мрежа, която е правила наблюдаване и враждебни дейности от името на Русия против съответни цели, в това число за евентуални отвличания .

Селби сподели, че домът на Русев е хипотетичният действен център на групата във Англия и сподели, че мрежата е получила задача от човек, прочут като Ян Марсалек .

Марсалек, някогашният основен действен шеф на рухналата разплащателна компания Wirecard, е търсен от немската полиция за хипотетична машинация и местонахождението му сега е незнайно.

Той не е упрекнат в закононарушение във Англия , само че е посочен като хипотетичен съизвършител в обвиняванията против петимата българи. Кантората на юриста на Марсалек отхвърли коментар.

Англия се стреми да предприеме по-строги дейности против външни закани за сигурността и евентуални шпиони и през юли одобри закон за националната сигурност, целящ да преразгледа средствата за въздържане на шпионажа и задгранична интервенция с нови принадлежности и наказателни разпореждания.

По това време държавното управление дефинира Русия като " най-острата опасност " за сигурността си .

От съветското посолство в Лондон няма отговор на новината за обвиняванията.

Миналия ноември шефът на вътрешните разследващи служби на Англия сподели, че повече от 400 обвинени съветски шпиони са били експулсирани от Европа, нанасяйки " най-значимия стратегически удар " против Москва в новата история.
 Разследват и българи у нас за шпионската скица във Англия
Разследват и българи у нас за шпионската скица във Англия

Прокуратурата и ДАНС са в директна връзка с английските власти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР