Петима офицери и един моряк от екипажа на българския кораб

...
Петима офицери и един моряк от екипажа на българския кораб
Коментари Харесай

Затвор и 450 млн. евро глоба за шестима моряци от кокаиновия кораб „Св. Николай“

Петима офицери и един моряк от екипажа на българския транспортен съд „Св. Николай“, хванат на 13 август 2012 година край Испания с 2,7 тона кокаин на борда, бяха приети за отговорни от Касационния углавен съд в Испания.

Решението е дефинитивно. След направени частични признания капитанът Иван Станчев е наказан на 9 година и половина затвор. Тримата му помощници и основният монтьор получиха 10 година затвор, а рулевият – 6 година и половина.

Шестимата са наказани солидарно да платят рекордна санкция от 450 млн. евро, която ги трансформира на процедура във безконечни длъжници, разяснява пред „Труд“ юрист Владимир Владимиров, един от бранителите на българите в проточилия се 5 година мегапроцес.

По него в началото бяха упрекнати всички 21 членове на екипажа и още 10 испанци и колумбийци.

Един от нашенците – мотористът Боян Боев, не дочака делото, тъй като умря от инфаркт. Миналото лято всички останали българи бяха приети за отговорни от съд в Мадрид и получиха ефикасни присъди от 6 до 10 година

Касационните магистрати обаче оправдаха 14 от моряците, което е прочут триумф, посочи юрист Владимиров. Той изрази страдание, че съдът не е взел под внимание очевидното тъпчене на редица интернационалните конвенции при ареста на „Св. Николай“. Корабът бе взет на абордаж при зрелищна интервенция „Спартан“ в интернационалните води и без единодушието на България, под чийто байрак плаваше. У нас по случая също бе формирано следствие, само че то бе прекъснато, без да бъде упрекнат притежателят на плавателния съд Дойчин Дойчев, напомни юрист Владимиров.

Според него наказаните моряци ще излязат на независимост предварително, защото са работили в пандиза и това ще понижи престоя им зад решетките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР