Петима дипломати ще останат в чешкото посолство в Москва, след

...
Петима дипломати ще останат в чешкото посолство в Москва, след
Коментари Харесай

Дипломатическа война между Чехия и Русия заради взрив, свързан с български оръжеен търговец

Петима дипломати ще останат в чешкото посолство в Москва, откакто Русия разгласи 20 чиновници на дипломатическата задача на републиката за " личност нон грата ". Това сподели пред публицисти ръководителят на интернационалния отдел на президентската администрация на Чешката република Рудолф Йиндрак. Чешките дипломати би трябвало да изоставен Русия до края на утрешния ден, 19 април.
" Петима дипломати ще останат там [в посолството на Чехия в Руската федерация]. Хората, които би трябвало да изоставен [Русия], не са сътрудници [на чешките специфични служби]. Те имат 24 часа да изоставен [Руската федерация], само че ние [в случая със чиновниците на съветското посолство] - 48 часа ", сподели Йиндрак.
 Прокуратурата не е прекратила досъдебното произвеждане по случая Гебрев Прокуратурата не е прекратила досъдебното произвеждане по случая " Гебрев "
Прокуратурата отхвърли да е прекратила досъдебното произвеждане за опита за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и още двама душ...
Според него, на процедура всички чиновници на политическия отдел на чешкото посолство би трябвало да изоставен Русия. Ийндрак съобщи, че е демонстрация на липса на схващане за какво съветската страна отзовава двама чиновници повече от чешката.
Както уточни по-рано външното министерство на Русия, " не може да не се види американска диря в дейностите на Прага ". Министерството акцентира, че решението за експулсиране на съветските дипломати е взето " под голословни и пресилени предлози " по отношение на присъединяване на съветските специфични служби във гърмежа във военните депа във Врбетице през 2014 година.
Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който е и краткотраен министър на външните работи на републиката, осведоми, че 16 чешки дипломати и четирима чиновници от техническия личен състав на посолството на републиката са изгонени от Русия. Специален ръб на чешките Военновъздушни сили ще лети с цел да ги върне в родината. " [Чешкият дипломат Витезслав] Пивонка остава в Москва ", сподели политикът.
Чешкият министър председател Андрей Бабиш и Хамачек оповестиха в събота експулсирането на 18 чиновници на съветското посолство в Прага, които съгласно чешката страна са " чиновници на съветските специфични служби ". Тази стъпка е подхваната по отношение на разкритите условия на детонациите през 2014 година в склада за муниции в село Врбетице. А съгласно казаното през почивните дни от Прага, гърмежите са свързани с България и по-точно!
Припомняме, че от изказвания от чешкото държавно управление стана ясно, че обвинени за гърмежите са двама съветски сътрудници от отдел 29155 на ГРУ, който има за задача да прави саботажи, диверсии и убийства. Двамата пътуват до Англия през март 2018 година под имената Руслан Боширов и Александър Петров и са посочени за част от ударния екип, употребен против. Под името Бошнаров е разпознат Анатолий Чепига, а под това на Александър Петров - Александър Евгеневич Мишкин - какво е известно за двамата,!
 Гебрев желае отравянето му да се проверява с тези на Скрипал и Навални Гебрев желае отравянето му да се проверява с тези на Скрипал и Навални
Оръжейният търговец Емилиян Гебрев изиска Брюксел да прегледа на идния Съвет на Европейския съюз и неговото отравяне, паралелно с тов...
Огромна детонация унищожи склад за муниции в гора в Чешката република на 16 октомври 2014 година Прозорците на околните здания бяха изпотрошени, а локалните учебни заведения бяха евакуирани. На мястото седмици по-късно бяха открити останките на двама мъже - на 56 и 69 години, които са работили на мястото.
Първоначално се предполагаше, че гърмежът е случай. След отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри, европейските служби за сигурност проверяваха поредност от необясними до момента събития. За чешката полиция това включваше детонацията в оръжейния склад през октомври 2014 година. Решаващата находка, оповестиха пред BBC източници от Чехия, близки до следствието, е имейл, изпратен до Imex Group - компанията, която е стопанисвала склада. Твърди се, че той е изпратен от Националната армия на Таджикистан. В него е пожелан достъп до мястото на двама мъже за ревизия. Към имейла са били приложени сканирани паспорти. Твърди се, че мъжете са Руслан Табаров от Таджикистан и Николай Попа, молдовски жител. Снимките съответстват с тези на Чепига (Боширов) и Мишкин (Петров).
На 11 октомври, 2014 година двамата са употребявали същите самоличности както в Солсбъри - Руслан Боширов и Александър Петров, с цел да дойдат на летището в Прага. Два дни остават в Прага, след което на 13 октомври отсядат в Острава, покрай склада за муниции. Хотелската им резервация е до 17 октомври, само че в деня на гърмежа - 16-и октомври те летят от Виена назад за Москва.
Чешкият министър председател Андрей Бабиш съобщи, че страната би трябвало да реагира на разкритията, обвързващи гърмежа с съветското ГРУ. Страната ще осведоми съдружниците на НАТО и Европейския съюз за съмненията си и ще разиска въпроса на идната среща на външните министри на Европейски Съюз, съобщи изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек.
Защо съветското разузнаване ще взривява склад за оръжие в Чехия?
 The Insider: Един от отровителите на Емилиян Гебрев е бил посланик The Insider: Един от отровителите на Емилиян Гебрев е бил посланик
Един от основните участници в отравяне на Емилиян Гебрев, прочут под името Георгий Горшков и разгласен за търсене в реалност е Е...
Един от хората, съхраняващи муниции там, е български търговец на оръжие Емилиян Гебрев, заяви BBC, базирайки се на свои източници.
Това дава нова връзка към съветското разследващо звено 29155.
През април 2015 година, шест месеца след детонацията в Чехия, в София. След месец в болница той е изписан, само че по-късно още веднъж се разболява. Въпреки съмненията, и остават със заключението, че Гебрев е потърпевш от хранително отравяне.
Едва след събитията в Солсбъри през 2018 година на този случай беше обърнато повече внимание. Лице, употребяващо името Сергей Федотов, е разпознато като пребиваващ във Англия, с цел да следи отравянето в Солсбъри. Установява се, че той е бил в България по време на отравянето на Гебрев.
Според следствието на българските управляващи, Федотов и други двама мъже от ГРУ 29155 са се настанили в хотел в същия комплекс, където се намира офиса на Гебрев през април 2015 година и са упорствали за стаи с аспект към подземния паркинг. Запис от паркинга, показан с разрешението на български прокурор предходната година, демонстрира по какъв начин мъж се доближава до колите на Гебрев, на сина му и на негов бизнес сътрудник, които също се разболяват по-късно. Смята се, че токсично вещество е било размазано по дръжките на колите - сходно на метода, по който " Новичок " се е озовал върху дръжката на вратата в къщата на Сергей Скрипал. Има обаче и друга версия по какъв начин е станало покушението, като тя е повече от скандална и!
 Бивш началник на ДАНС: Русия мина избрана граница с шпионажа Бивш началник на ДАНС: Русия мина избрана граница с шпионажа
Това е процедура на разузнаването да основава легенда за шпиони. Шпионинът си основава име и специалност, като стартира да работи в страната,...
Въпреки че има запазен противоположен полет два дни по-късно, Федотов напуща България на 28 април – денят, в който е токсичен Гебрев.
Защо Гебрев става цел на ГРУ?
Съобщава се, че той е доставял оръжия на редица страни срещу ползите на Москва, в това число в Украйна и на други страни, конкурирайки се с съветските снабдители в Азия. А една бизнес договорка може също да го е довела до директен спор с мощни съветски предприемачи, свързани с ГРУ.
Експлозията в чешкото хранилище през октомври 2014 година наподобява е била опит да се накърни бизнесът на Гебрев или да послужи като предизвестие, което по-късно е последвано от опита за убийството му, считат чешките служби. Но единствените хора, които изгубиха живота си, бяха двамата почтени чешки служащи във взривения през 2014 година склад. 
Подразделение 29155
 „ Росатом ” може да не бъде позволен до търга за строителството на АЕЦ в Чехия „ Росатом ” може да не бъде позволен до търга за строителството на АЕЦ в Чехия
Напрежението в връзките сред Москва и Прага може да се отрази на решението дали Русия да бъде позволена до търга за строителството...
Чехия насочи вниманието си особено към звено 29155 на ГРУ. Според обществени данни, изнесени от проверяващия уебсайт Bellingcat, неговата съществена задача е организация на саботажи, измама и убийства. Смята се, че то наброява към 200 души, само че единствено с малко над 20 интензивно извършват интервенциите, а останалите членове са спомагателен личен състав.
Освен горепосочените случаи в Солсбъри със семейство Скрипал, България и Чехия, подразделението се свързва и с други интервенции, в това число опит за прелом в Черна гора през 2016 година
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР