Пети ден продължава операцията по издирването на черната кутия от

...
Пети ден продължава операцията по издирването на черната кутия от
Коментари Харесай

Какво затруднява операцията по издирването на черната кутия на МиГ-29?

Пети ден продължава интервенцията по издирването на " черната кутия " от авариралия боен изтребител край Шабла. Лошото време затрудни издирвателната интервенция и принуди изследователския транспортен съд " Номад " да приключи задачата си най-малко на този стадий. Търсенето обаче не престават екипажите на минния ловджия " Цибър " и на два катера – единият патрулен, а другият на частна компания със профилирана техника.

Издирването на черната кутия е извънредно муден развой, който може да продължи месеци наред. Всеки ден изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба " Номад " се сблъсква с мъчно преодолими трудности.

" Преходът ни беше близо 8 часа дълъг до региона за проучване, работили сме без спиране над 40 часа ", сподели ръководителят на изследователския екип на кораба " Номад " проф. Любомир Димитров.

Ако кутията на военният изтребител МиГ 29 излъчваше сигнал, откриването й щеше да бъде доста по-лесно.

" Самолетът е бил оборудван за работа над сушата. Тези самолети, които са били оборудвани за работа над морски, водни повърхности, нормално при случай самата кутия стартира да излъчва акустичен сигнал. Тази кутия не е от този ", изясни проф. Димитров.

И въпреки всичко има вяра за откриването на черната кутия. Тя е вградена в специфична структура дружно с моторите на самолета.

" Те са дълги над 4-5 метра и е цялостна, доста здрава структура, защото са доста мощни моторите и се намира сред тях и самата кутийка - тя е с размери на елементарна кутийка, дребна, примерно за обувки ", сподели още проф. Димитров.

Проблем при обследването на морското дъно основава и каменистата му повърхнина. Заради нея дребните фрагмети от самолета няма да бъдат видяни. Търсенето на парчета се затруднява и от мътността на Черно море.

" Дунавът носи теригенен материал, седиманти, които размътват доста водата. И с камера или водолазен оглед мъчно може да се види нещо. На нашата инсталация мътността не й пречи ", сподели ръководителят на изследователския екип на кораба " Номад ".

Проф. Димитров сподели по какъв начин техниката за подводен оглед пресъздава морското дъно и обектите на повърхността му. След това стартира картотекирането на хипотетичните цели за проучване.

" Това е локатор за непряк преглед и в същото време многолъчев ехолот със сонарна функционалност. Възможностите на този уред са до 100 метра дълбочина, да може да открива цели до 50 см. Тези зелени точки, които се виждат, са набелязани цели ", сподели проф. Димитров.

Досега обаче не са открити остатъци от самолета.

" Шансът за разкриване на остатъци не понижава. Те ще си стоят там, където са паднали на дъното, само че не знам какъв брой е животът на самата черна кутия ", сподели проф. Димитров.

Оттук нататък търсенето на парчета от изтребителя ще бъде по-прецизно, защото специалисти от Военновъздушните сили са прецизирали координатите на регионите за претършуване.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР