Петдневната обиколка на Сергей Лавров в африканските страни развенча мита

...
Петдневната обиколка на Сергей Лавров в африканските страни развенча мита
Коментари Харесай

САЩ и Франция загубиха цял континент от Русия

Петдневната обиколка на Сергей Лавров в африканските страни развенча мита за международната изолираност на Москва. Европейци и американци преждевременно се пробват да прихванат районния дневен ред. За това по какъв начин Западът реагира на съветската интензивност в Африка – в материала.

Признаци на другарство

Веднага откакто задграничната преса съпостави пагубното посещаване на Джо Байдън в Саудитска Арабия с визитата на Владимир Путин в Иран, съветското външно министерство още веднъж пое самодейността. Африканската обиколка на Лавров, отбелязва “Файненшъл Таймс”, имаше за цел да търси " признаци на другарство " в района. И, признава изданието, приемът, даден на министъра, " сподели, че високопоставеният посланик на Москва остава мечтан посетител измежду водачите на континента ".

Западната подредба на страните-изгнаници не се взема поради на всички места по света, отбелязва Комфорт Еро, президент на мозъчния концерн “Международна спешна група” (основан от небезизвестния Джордж Сорос). „ За Русия става въпрос за създаване на съюзи и демонстриране, че Западът не е спечелил наратива”, счита той.

Това не е първият сигнал за пробуждане за Съединени американски щати и Европейски Съюз, които се пробват да се показват като изразители на световната позиция. Още през март, когато Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава за резолюция, осъждаща дейностите на Русия в Украйна, 17 африкански страни се въздържаха, а представители на осем просто отсъстваха. Но даже Демократична република Конго, която се застъпи за антируски документ, се пробва да се показа за неутрална. „ Не желая да вземам страна, тъй като тези две страни (Русия и Украйна) са свързани с ДРК. Много е тъжно да се види какво се случва “, сподели президентът на Конго Феликс Чисекеди. Разбира се, всичко това се преглежда като фактическа поддръжка от страна на Африка за политиката на Москва.

Пробиване на изолацията

Тонът на обиколката на Лавров беше заложен още на първата спирка, в Кайро. Традиционният сътрудник на Русия неотдавна изрази предпочитание да се причисли към БРИКС, тъй че се очакваше топло посрещане от министъра. Дипломатът не пропусна опцията да се пошегува с напъните на западните играчи да изолират Москва. „ Момчета, чух, че не би трябвало да ме снимате “, обърна се той към десетките събрали се публицисти. " Те се пробваха да видят изолираност до Сергей Лавров, чакаха тържествената ѝ поява. Но тя по този начин и не пристигна ", написа прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова в “Телеграм”.

Чуждестранни наблюдаващи показаха измежду задачите на обиколката на Лавров освен пробив в изолацията, само че и разискване на хранителната рецесия. Африка е районът, който е най-чувствителен към сходни проблеми. Западът се пробва да употребява проблемите с доставките на зърно и други артикули като предлог за следващите обвинявания против Русия. Москва обаче очевидно е съумяла да убеди африканските страни, че продоволствената рецесия не е по нейна виновност, отбелязва пресата.

Лавров приказва настрана по тази тематика по време на визитата си в Уганда. „ Единственият метод, по който украинската обстановка е обвързвана с продоволствената сигурност, е посредством противозаконните нападателни наказания, които Западът наложи против Руската федерация. Тези наказания засягат цялата верига на доставки – както финансова, по този начин и транспортна, която би трябвало да бъде непокътната и обезпечена за непрестанно доставка на съветско зърно за потребителите “, изясни министърът.

Според Лавров съдействието сред Русия и Уганда няма да зависи от „ капризите “ на Запада. Вече е налице солидна основа за ангажираност с африканските страни. В навечерието на визитата на външния министър се появи информация, че идната година ще се организира втора среща на високо ниво Русия-Африка. Първото сходно събитие се организира през 2019 година, трансформирайки се във значим крайъгълен камък по пътя на съветското „ завръщане “ на Черния континент. Но освен Москва се стреми да ускори позициите си в района.

Западът рита под опашките

Френският президент Еманюел Макрон изрази безпокойствие от усилването на Русия в африканското направление и внезапно потегли на мини-обиколка по едно и също време с Лавров.

Програмата на френския водач е огледална във връзка с Лавров. Преди всичко Макрон искаше да убеди африканските страни в нуждата да си сътрудничат със Запада, а не с Москва. Второ, разпространява самодейността Мисия за резистентност на храните и селското стопанство. Целта на плана е да се решат питателните проблеми на африканците посредством доставка на храни и стимулиране на локалното земеделие. Програмата започва предходната година, само че до момента никой не е отчел забележими резултати.

Френската преса обръща внимание на присъщите промени в реториката на Макрон. Преди две години президентът заплаши да окаже напън върху своя камерунски сътрудник Пол Бия, който в този момент е в седмия си мандат и безмилостно потиска локалната съпротива. Сега, настояват близки до Макрон, разискването на двустранните връзки протича без " медийни трикове ".

Раздвижване имаше и в Белия дом. Американските управляващи се пробваха да възродят самодейността от времето на Барак Обама през 2014 година Тогава, в подтекста на изострените връзки с Москва, 44-ият президент на Съединени американски щати взе разумно решение да консолидира към себе си африканските страни. Осъзнавайки, че Черният континент неизбежно ще се трансформира в сцена на борба в един поляризиран свят, Обама организира тридневна среща на африканските водачи. Впоследствие американски специалисти означиха, че съветската среща на върха през 2019 година е реакция на това събитие. Иронията е, че Съединени американски щати не помниха за района в продължение на осем години. И в този момент към този момент се оказаха в ролята на тези, които следват трендовете, а не ги задават. Едва в края на юли Джо Байдън разгласи, че втората американско-африканска среща на върха ще се организира през декември тази година.

Картбланш на Черния континент

Безпокойството на Запада от усилването на Русия в Африка е елементарно обяснимо. В момента главен търговски сътрудник на континента са Съединени американски щати, на второ място е Европейският съюз, припомня в диалог Станислав Мезенцев, изпълнителен шеф на Координационния комитет за икономическо съдействие на Русия с африканските страни. “И Русия има опция да вземе преднина.

" Поредицата от визити на Лавров в Египет, Конго, Уганда и Етиопия е доста навременна. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Африка в действителност беше извадена от политиката. Наложи се тезата, че точно вложенията в континента са една от икономическите аргументи за краха на страната, по тази причина и съветското наличие в Африка сякаш не е нужно ", сподели специалистът.

Според него сходна позиция е несъстоятелна, защото Съюз на съветските социалистически републики оказваше помощ на африканските страни не толкоз посредством директни инжекции, колкото посредством бартер. Освен това беше значим пазар за продажби на локални артикули, които не се купуваха на Запад. В същото време африканците постоянно плащаха в задгранична валута.

За пълномащабно завръщане в Африка Русия би трябвало да възвърне личната си самостоятелна логистична система, акцентира Мезенцев. Необходими са товарни самолети и кораби, а построяването на контейнерен флот ще отнеме доста време. В същото време Москва има какво да предложи на африканските страни. Според специалистите на континента са съсредоточени към 30 % от международните количества редки метали, които са нужни за разнообразни области, в това число високотехнологични. Но тези запаси не са проучени. В Русия, една от най-хубавите школи за изследване, която основава вероятности за взаимноизгодно съдействие в минералите.

" Например, ние не добиваме литий на наша територия, само че експерти са подготвени да дойдат в Африка и да работят на място. Западът се опасява от това и, несъмнено, се пробва да изолира Русия от континента. Но те от дълго време са стъпили напред и водят независима политика. Имаме картбланш,помнят ни от времето на Съветския съюз,чакат ни. Не е проблем на Африка, че не сме стъпвали там от 30 години. Сега поправяме обстановката “, заключава Мезенцев.

Извънредният и пълномощен дипломат, някогашен старши консултант в отдел „ Африка “ на Министерството на външните работи Виктор Журавльов също показва, че африканските страни не би трябвало да се разделят на прозападни и проруски. Те се водят от на практика ползи, а Русия играе в ръцете на своето минало, което за разлика от Франция няма колониален темперамент.

„ Авторитетът е непокътнат от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Но би трябвало да се вземат поради и личните ползи. Бедните африкански страни, несъмнено, се стремят към доближаване с Русия. Те гледат не от позиция на политиката, а правят оценка евентуалните изгоди. Нуждаем се и от политическа поддръжка, тъй че страните да очертаят своята позиция, а не да се пробват да лавират ", споделя дипломатът. " Африка ще би трябвало да бъде " завоювана " още веднъж. Мнозина считат, че това не е предпочитан район. Важно е да се дефинира дневният ред, в противоположен случай другите ще го направят”, припомня той.

Засега, съдейки по реакцията на Вашингтон и Париж, Москва съумява да поеме самодейността в свои ръце.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР