Петчленен състав на ВАС отмени определениeто по казуса с отнемането

...
Петчленен състав на ВАС отмени определениeто по казуса с отнемането
Коментари Харесай

Делото за лиценза на КТБ започва отначало

Петчленен състав на Върховен административен съд анулира определениeто по проблема с отнемането на лиценза на КТБ. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от различен тричленен състав на Върховен административен съд.

Причината за анулацията член 239, т. 6 от Административнопроцесуалния кодекс е във връзка решение на Европейски съд по правата на индивида за открито нарушаване на член 6, § 1 от Конвенцията за правата на индивида и главните свободи. Делото пред Европейски съд по правата на човека е формирано по тъжби на КТБ, представлявано от нейните някогашни изпълнителни шефове.

Установеното от Европейски съд по правата на човека нарушаване на правото на обективен правосъден развой по член 6, § 1 от Конвенцията произтича от това, че тричленният състав на Върховен административен съд при постановяване на правосъдния си акт не разисква писменото ревю, подадено от името на банката от някогашните й изпълнителни шефове. А вместо това се базира единствено на ревютата, импортирани от квесторите на банката, като по този метод имплицитно отхвърля изказванието на някогашните изпълнителни шефове, че имат някакви остатъчни пълномощия да съставляват банката, както и че при разглеждане на делата Върховен административен съд отхвърля многократните молби на бившето управление на КТБ да назначи специфичен представител на банката.

По този метод Европейски съд по правата на човека приема, че относимото законодателство и методът, по който то е приложено от българските съдилища, не дават на КТБ, чрез заслужено посланичество, ясна и практическа опция за търсене и реализиране на правосъдно оборване на отнемането на лиценза й, както и че тя е сложена в обстановка, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с пълномощия, по този начин и с интерес да оспори отнемането на лиценза й.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР