Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението по административно

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението по административно
Коментари Харесай

Съдът: Мирослава Тодорова е наказана дисциплинарно заради критичната си позиция

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира решението по административно дело от 2020 година и вместо него постанови анулация на дисциплинарното наказване " забележка " на арбитър Мирослава Тодорова. Наказанието беше наложено на арбитър Тодорова с решение на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет на 1 септември 2020 година

На в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, а по проблема съдът показва, че тя е била подложена на принуда от институциите и е било нарушено правото ѝ на свободно изложение.

Сега петчленният състав на Върховен административен съд взема поради и решението на Европейски съд по правата на човека, с което се приема, че предходните две дисциплинарни санкции на арбитър Тодорова са ѝ наложени поради сериозните й позиции към Висш съдебен съвет и изпълнителната власт.

" С решението на Европейски съд по правата на човека по дело " Мирослава Тодорова против България " се приема, че предходните две дисциплинарни санкции на арбитър Тодорова са й наложени поради рецензията ѝ към Висш съдебен съвет и изпълнителната власт, като преобладаващата цел (паралелна на законосъобразната цел) е била тя да бъде осъдена и сплашена поради позициите си, а не да се подсигурява спазването на периодите по делата ", стимулира се съдът в Страсбург.

" Реализираният блян да се употребяват дисциплинарните производства като възмездие за изразените от жалбоподателката позиции е изключително обезпокоителен ", показва Европейски съд по правата на човека.

Този и други такива заключения са дали съображение за систематизиране във второ равнище по значимост на това решение на Европейски съд по правата на човека. В тази връзка се показва и че " съдът не подценява обстоятелството, че тези санкции са имали като официално съображение съществени професионални пропуски на жалбоподателката, които са настрана от обществено изразяваните от нея позиции и чието фактически битие не може да бъде оспорено, само че съдът приема, че наложените й дисциплинарни санкции са имали един " възпиращ и обезкуражаващ резултат " както върху жалбоподателката, по този начин и върху другите магистрати за изложение на отзиви, и то по въпроси от социална значителност, свързани с независимостта на правосъдната власт ".

Обсъжданото решение на Европейски съд по правата на човека подлага на подозрение и дискредитира наложените две предишни санкции на арбитър Тодорова, и то по метод, задължаващ страната да признае този факт, показват висшите съдии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР