Петчленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата

...
Петчленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата
Коментари Харесай

ВАС остави без разглеждане жалбата на БОЕЦ за отстраняването на Гешев |

Петчленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на БОЕЦ против решение на Пленума на Висшия правосъден съвет да откаже предварителното преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев , оповестиха от Върховен административен съд. Върховните магистрати одобряват, че откакто БОЕЦ не е страна в административното произвеждане, няма право и на тъжба до съда, защото няма дейна легитимация.

Петчленката приема още, че решението на тричленния състав е вярно и по тази причина би трябвало да бъде оставено в действие.

Производството пред Пленума на Висш съдебен съвет е инициирано от министъра на правораздаването с предложение от 16 юли 2021 година за предварително освобождение на Иван Гешев от поста.

До проблема се стигна откакто предходната година някогашният длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов, който в този момент е парламентарен арбитър, настоя пред Висш съдебен съвет предварително да освободи Иван Гешев. Съветът обаче разгласи за неприемливо настояването на министъра. Стоилов изиска пояснение от Конституционен съд за основанията и процедурата по предварително премахване на тримата огромни в правосъдната власт.

На 8 февруари 2022 година Конституционният съд одобри, че наредбата на член 130в от главния закон включва и опцията министърът на правораздаването да прави оферти до Висш съдебен съвет за предварително освобождение от служба на ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на основния прокурор.

Малко след решението на Конституционен съд сегашният министър на правораздаването Надежда Йорданова възобнови настояването за предварително освобождение на Гешев. Вчера Висш съдебен съвет организира първото си съвещание, на което бе. Кадровиците позволиха до изцяло разглеждане пет случая и отчасти другите четири от показаните от Йорданова 9 претекста. Идния вторник Висш съдебен съвет ще стартира разглеждането всъщност на предлагането.

С днешното решение на Върховен административен съд кадровиците на Темида ще би трябвало да прегледат и предлагането на Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев.

От Върховен административен съд обясниха, че субекти в административното произвеждане пред Пленума на Висш съдебен съвет са министърът на правораздаването, който е направил предлагането, Пленумът на Висш съдебен съвет, в чиято подготвеност е да прегледа предлагането, и основният прокурор Иван Гешев в качеството му на заинтригувано лице.

Предметът на административното произвеждане предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на тъжба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е изискване, с цел да съществува право на тъжба в интерес на несъмнено лице, оповестяват още от Върховен административен съд.

През февруари  по проблема с настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев. То бе формирано по тъжби на министъра на правораздаването и придвижване БОЕЦ против решението на Пленума на Висш съдебен съвет, с което бе оставено без разглеждане като неприемливо импортираното предложение от министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор. Тогава съдът задължи Висш съдебен съвет да се произнесе по предлагането за освобождението на Гешев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР