Петър Стоянов-Сумиста. Сн.: БГНЕС Върховният касационен съд (ВКС) обяви за

...
Петър Стоянов-Сумиста. Сн.: БГНЕС Върховният касационен съд (ВКС) обяви за
Коментари Харесай

Делото Килърите за втори път е пред финал


Петър Стоянов-Сумиста. Сн.: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) разгласи за решение в сряда делото " Килърите " против Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов, Георги Вълев и Янко Попов, упрекнати за убийствата на търновския юрист Петър Лупов и шуменския предприемач Румен Рачев.

Третата инстанция за повторно прегледа проблема, откакто през юни 2015 година го върна за ново разглеждане на Варненския апелативен съд поради нарушено право на отбрана на Сумиста.

Впоследствие втората инстанция осъди на пожизнен затвор без право на подмяна посоченият от прокуратурата за водач на бандата Стоянов, Костов и Вълев. 17-годишната присъда на Попов, произнесена от Шуменския областен съд на първа инстанция, пък бе понижена с 2 години.

Обвинителната теза пред Върховен касационен съд изложи персонално заместител основният прокурор и началник на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която наблюдаваше делото в досъдебната му фаза. Именно този проблем се трансформира в трамплин за кариерата ѝ по време на първото държавно управление на ГЕРБ.

Непосредствено след избора на Сотир Цацаров за основен прокурор в края на 2012 година, той я направи собствен заместител, засилвайки подозренията за подмолни връзки с тогавашните ръководещи. Преди да се издигне в прокуратурата Ася Петрова бе известна с околните си връзки с някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Очаква се Върховният касационен съд да разгласи решението си по делото " Килърите " в границите на един месец. Ако третата инстанция този път излезе с присъда по проблема, тя ще бъде дефинитивна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР