Петър Киров - един от шестимата, печелили два пъти олимпийско

...
Петър Киров - един от шестимата, печелили два пъти олимпийско
Коментари Харесай

Петър Киров - двукратният олимпийски шампион на 80 години

Петър Киров - един от шестимата, печелили два пъти олимпийско злато за България, навършва през днешния ден 80 години. Юбилеят на популярния герой е мотив да си напомним забележителната му спортна кариера.

Двукратен олимпийски първенец от игрите в Мексико 1968 и Мюнхен 1972, злато от международните шампионати в Едмънтън 1970, София 1971 и Катовице 1974, с европейски трофеи от Минск 1967, Берлин 1970, Мадрид 1974 и Санкт Петербург 1976, плюс сребро и бронз от континенталните шампионати надлежно във Вестерос 1968 и Катовице 1972… Победите и купите на огромния българин са паметни, а със извоюваните 52 медала от разнообразни шампионати, в това число три международни и четири европейски трофеи, Петър Киров е феномен в спортната ни история. Загубите му се броят на пръстите на едната ръка. Побеждавал е 7 международни първенци: Джинга (Румъния), Рибалко, Бакулин и Константинов (СССР), Хираяма (Япония), Али Заде (Иран) и съотборника си Ангел Керезов. Треньорите на борците от Съветския съюз сменят 11 състезатели в търсене на човек, който да го надвие, само че по този начин и не съумяват да го намерят.

След края на кариерата си Киров е старши треньор на националния тим по класическа битка, заместник-председател на СД „ Академик “ (София), ръководител на Българската федерация по битка. По-късно се посвещава на преподавателска активност. Дълги години управлява катедра „ Борба и джудо “ в НСА. Професор Киров е преподавател в треньорската школа към Световната асоциация по битка (UWW). Приет е и в Залата на на славата на битката в Оклахома (САЩ). Той е първият притежател на „ Златния пояс на Никола Петров “ и 11 пъти става първенец в 11-те си участия на шампионата. Обявен е за “Спортист №1 на България “ за 1971 и 1972 година Единственият българин с плочи на славата на 3 разнообразни стадиона – на олимпийските в Мексико и в Мюнхен, както и на националния „ Васил Левски “ в София.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР